NordenBladet — Riigikogu majanduskomisjon arutas tänasel istungil eelnõu, mille järgi võib erastamisest laekuvat raha kasutada riigile üle antud kinnisvara haldamiseks ja kirikutele toetuse andmiseks.

Majanduskomisjoni esimees Sven Sester ütles, et riigile loovutatakse üha enam kasutuseta jäänud kortereid ning probleemiks on ka tühjaks jäänud ja elamiseks ohtlikud kortermajad. Sellised pinnad tähendavad riigile ka edasilükkamatuid kulusid. „Omandireformi käigus või selle tagajärjel tekkinud elamumajanduse ja mahajäetud ehitiste probleemide lahendamiseks on mõistlik kasutada omandireformi reservfondi laekunud raha,“ lausus Sester.

Kehtivas seaduses on üldisel kujul määratletud, mille tarvis on omandireformi reservfondi laekunud raha lubatud kasutada. Eelnõu eesmärk on seda loetelu ajakohastada, sest mõned otstarbed on oma aktuaalsuse kaotanud või omandireformiga vaid kaudselt seotud.

Istungil toodi välja, et reservfondi vahendeid on kavas kasutada ka ümbruskonna elanikele ja keskkonnale ohtlike kortermajade lammutamiseks ning elanike ümberasustamiseks. Sellega seoses märgiti, et praeguseks on riigile loovutatud 179 korterit, neist 142 Ida-Virumaal.

Samuti jäi kõlama, et võimaldades erastamisraha kasutada kirikutele toetuse maksmiseks, aitab eelnõu lõpetada pikaajalised omandivaidlused Niguliste kirikuhoone ja Petseri kloostri hoonete teemal.

Prognoosi järgi laekub sel aastal erastamisraha umbes kuus ja järgmisel aastal umbes neli miljonit eurot.

Istungil tutvustas komisjonile eelnõu riigihalduse minister Jaak Aab. Istungist võttis osa ka Rahandusministeeriumi riigivara osakonna nõunik Uku Hänni.

Komisjon otsustas konsensuslikult saata erastamisest laekuva raha kasutamise seaduse muutmise seaduse eelnõu (614 SE) Riigikogu täiskogu istungile esimesele lugemisele 9. mail.

 

Allikas: Eesti Riigikogu