NordenBladet — 3.aprillil Lõuna-Eestit külastanud peaminister Jüri Ratas kohtus Valga ja Põlva haiglate, haigekassa, omavalitsuste ning kohalike elanike esindajatega, et arutada sealsete sünnitusosakondade tulevikku. Peaminister rõhutas kohtumisel, et Valga ja Põlva sünnitusabi tulevikku puudutavad küsimused tuleb läbi arutada kogukonnaga, kaaluda võimalikke alternatiive ning leida kõiki osapooli arvestav lahendus.

„Sain tänastelt kohtumistelt veelkord kinnitust, et tegu on sealsete kogukondade jaoks väga olulise teemaga. Haigla poolt pakutavate teenuste ülevaatamine sõltuvalt elanikkonna suurusest ja vanusest on haigla omanike poolt mõistetav. See aitab tagada tervishoiuteenuste parema kvaliteedi terves Eestis ning ressursside mõistliku kasutuse, olgu selleks siis aparatuur või tööjõud. Sünnitusosakondade plaanitav sulgemine Põlva ja Valga haiglas on aga saanud palju kriitikat ning see on selge märk vajaka jäänud selgitustööst ja kiirustades tehtud otsustest,“ lausus Ratas.

„Lõuna-Eesti rahva hääl ja soov kohaliku patsiendikeskse sünnitusabi järgi on selgelt minuni jõudnud, samuti kuulasin täna ära haiglajuhtide ja haigekassa seisukohad. Usun, et selles küsimuses on võimalik saavutada kompromiss ning osapoolte ühise laua taha toomine on esimene samm lahenduse suunas,“ sõnas peaminister.

Peaministri sõnul võib lahenduseks olla üleminekuperioodi rakendamine või haiglatele lisarahastuse võimaluste otsimine, kuid kõik otsused tuleb langetada esmajoones sünnitajate ja sündivate laste elust ja tervisest lähtuvalt. „Eelkõige ootab kogukond kindlustunnet ja selget visiooni. Lõpliku otsuse peavad tegema Põlva ja Valga haigla nõukogud, ent julgustan neid kaaluma võimalikke alternatiive ning leidma kõiki osapooli arvestav lahendus,“ lisas peaminister.

Lisaks Põlva ja Valga haiglale tutvus peaminister Kagu-Eesti visiidi käigus ka idapiiri ehitustöödega ning väisas Valgamaa Puuetega Inimeste Koda ja Räpina paberivabrikut.

 

Allikas: Eesti Riigikogu