NordenBladet — Täna, 21. novembril sotsiaalministeeriumis kogunenud sotsiaalkindlustusreformi valitsuskomisjon arutas riikliku vanaduspensioni muudatusi ja sai ülevaate seadusemuudatuse ettevalmistamise protsessist. Eelnõu on kavas valitsuse istungile esitada tuleva aasta märtsis, avalikule kooskõlastusringile saadetakse eelnõu lähinädalatel.

„Jaanuaris valitsuskabinetis paika saanud raamistik toob kaasa suured ja põhimõttelised muudatused, et pensionisüsteem käiks kaasas demograafiliste muutuste ja muutuva tööturuga,“ ütles sotsiaalkaitseminister Kaia Iva. „Meil on vananev rahvastik ja ühiskond vajab üha enam kohanemisvõimet ning paindlikkust – see on kogu ühiskonna ees seisev ülesanne.“

Valitsuskabinet otsustas 19. jaanuaril 2017 minna edasi vanaduspensioni muudatustega. Pensionireformi muudatuste jõustudes on võimalik edaspidi ise valida pensionile mineku iga, saada pensionit osaliselt, lasta oma pensioni maksmine peatada ja sobival hetkel taas jätkata. Selleks, et pensionisüsteem oleks kooskõlas demograafiliste arengutega ning rahvaarvu vähenedes oleks võimalik maksta praegusega samaväärseid pensione, seotakse riiklik vanaduspensioniiga alates 2027. aastast oodatava elueaga.

Valitsus andis sotsiaalministeeriumile koos rahandusministeeriumiga ülesande esitada neid muudatusi kajastav eelnõu 2018. aasta esimeses kvartalis Vabariigi Valitsusele ilma väljatöötamiskavatsuseta.

Eelnõu ja seletuskirja koostamisel on sotsiaalpartneritega toimunud neli arutelu 28. veebruaril, 26. aprillil, 12. septembril ja 7. novembril. Aruteludesse on kaasatud olnud Eesti Ametiühingute Keskliit, Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsioon TALO, Eesti Tööandjate Keskliit ning Eesti Koostöö Kogu.

 

Allikas: Sotsiaalministeerium
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT