NordenBladet — Helsingis avati täna õhtul Talvesõja mälestusmärk, mis kujutab endast 3 meetri kõrgust terasest palli ja sellel seisvat 1000-kilost ja 7 meetri kõrgust metallist kuju.

Tegemist on Soome suurima terasest ausambaga, mis kannab nimetust Valguse tooja. Metallist pall on seest valgustatud. Samba avamisel osalesid kaks presidenti: projekti eestvedaja Martti Ahtisaari ja ametisolev president Sauli Niinistö, vahendab Iltalehti.

Samba autor on skulptor Pekka Kauhanen ja see avati 1939. aasta Talvesõja auks Helsingis Kasarmintoril (Kasarmu väljak).

Samba aluskivi paigaldati väljakule juba 2015. aastal ja sammas pidi algselt valmima juba Talvesõja 75. aastapäevaks 2014. aastal, aga siis lükati see edasi Soome 100. aastapäevale.

Oluline osa sambast on valgustusel. Näiteks valgustatud samba sees on 105 fotot, mida saab läbi klaasi vaadata. Iga sõjapäeva kohta on üks foto. Tulevikus saab vajadusel fotosid vahetada.

Sammas ise on kokku pandud 450 tükist. Tükkide ühendamise peale kulus poolteist aastat. Samba pall kaalub 5000 kilo ja kuju 1000 kilo.

Samba maksumus oli ligi 1,4 miljonit eurot, mille tasusid Soome riik, Helsingi linn ja Talvesõja ühendus.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT