NordenBladet — Soome valitsus toob kuni 5,5-protsendilise alkoholisisaldusega joogid poelettidele. Soome valitsus esitab parlamendile kinnitamiseks alkoholiseaduse muudatused, mille kohaselt on võimalik kauplustes müüa kuni 5,5-protsendilise alkoholisisaldusega jooke. See tähendab peamiselt kangemaid õllesid, siidreid ja nn longerod ja limuviinasid ehk kokteile. Seadusemuudatused peaks jõustuma tuleva aasta algusest, vahendab Ilta-Sanomat.

Praegu on poes müüdavatel toodetel kangusepiirang 4,7 protsenti. Sellest kangemaid tooteid on võimalik müüa vaid alkoholimonopoli Alko poodides.

Seaduseelnõu anti parlamendile üle täna, seda hakatakse menetlema järgmisel nädalal ja olulised hääletused toimuvad novembrikuus.

Olulisemad muudatused on järgmised:

-Kauplused, kioskid ja bensiinijaamad saavad õiguse müüa kuni 5,5-protsendilise alkoholisisaldusega jooke olenemata nende valmistusviisist. Õige longero, kõik limuviinad ja A-õlled tulevad poodidesse. Praegu on piir 4,7 protsenti ja poes tohib müüa ainult kääritatud jooke, mis tähendab, et longeroid ja limuviinasid pole saanud teha päris džinnist, viinast või muudest jookidest.
-Restoranide lahtiolekuajad lastakse vabaks. Restoranides võib alkoholi müüa kuni kella 1.30-ni ja restoranid võivad olla avatud kuni kella 4-ni.
-Restoranide A-, B- ja C-alkoholimüügiload kaotatakse ära. Tulevikus saab ühe loaga müüa kõiki alkohoolseid jooke.
-Väiketootjatel on võimalik toodangut müüa kohapeal.
-Alkohoolsetelt jookidelt ei saa poodides enam ostuboonust või hüvitist. See kord puudutab ka välismaal või laevadel ostetud alkohoolseid jooke.
-Alkoholi kaugmüük välismaalt on jätkuvalt keelatud.
-Alko poed on argipäeviti lahti tund aega kauem, kuni kella 21-ni.

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT