NordenBladet — Avatud on esimene voor ettevõtjate taotluste vastuvõtmiseks projektis Baltic TRAM, mille raames pääsevad ettevõtted tasuta ligi tipptasemel analüütilise uurimistöö võimekusele Läänemere piirkonna teadusasutustes, saades nii teaduslikku kui tehnilist tuge oma toodete või teenuste arendamiseks.

Ettevõtetele, kelle taotlus rahuldatakse, pakutakse tasuta uuringuid materjaliproovidel ja võimaldatakse konsulteerida ekspertidega kompetentsetest teadusasutustest või analüütilistest uurimislaboritest. Ettevõtte vajadustega kohandatud teaduslike nõuannete kaudu paranevad ettevõtjate teadmised kasutatavate materjalide omaduste kohta ning tekib võimalus täiustada oma tooteportfelli või ettevõttesisest tootmisprotsessi.

Teadusprorektor Marco Kirm: „Kindlasti on paljudel ettevõtetel kogunenud küsimusi, miks nende poolt toodetav või kasutatav materjal käitub mingil spetsiifilisel moel ning mida oleks vaja teha, et selle omadusi soovitud suunas muuta või ettevõtte tootmisprotsessi täiustada. Järgneva 5 kuu jooksul on ettevõtetel võimalik saada tasuta paljudele sellistele küsimustele Baltic TRAM-i tegevuste raames vastuseid tänu Euroopa Liidu toetusele. Ootame seega, et ettevõtjad kasutavad seda suurepärast võimalust.“

Baltic Trami partnerid on loonud ulatusliku teaduse ja ettevõtluse kontaktpunktide võrgustiku (Industrial Research Center, IReC) ümber Läänemere. IReC-id on ettevõtluse vajadusi toetavad üksused, mis suudavad ettevõtjaid aidata kogu uuringutaotluse koostamise ajal – alates ülesande defineerimisest kuni järeltegevuste kujundamiseni, mis aitaksid ettevõttel uusi teadmist rakendada tootearenduses või tootmisprotsessis. Juhul kui taotleja koduriigis vastavad mõõtmisvõimalused puuduvad, siis leitakse need Baltic Tram võrgustiku vahendusel mõne teise partneri juures.

Tasuta mõõtmisi võivad taotleda kõikide Euroopa Liidu liikmesriikide ettevõtted. Taotlusid on võimalik esitada Baltic TRAM kodulehel www.baltic-tram.eu avatud taotlusvormi kaudu (esilehelt „Apply“ à „Application Form“). Rohkem infot protseduuri kohta ning täpne kontaktinfo on samuti olemas veebilehel www.baltic-tram.eu ja infot saab lisaks ka ülikoolide koostöövõrgustikust ADAPTER (Eesti IReC).

Baltic TRAM on rahvusvaheline projekt, mida kaasrahastab Euroopa Liidu Interreg Läänemere piirkonna programm. Projekti üldine eesmärk on innovatsiooni stimuleerimine, nutika spetsialiseerumise rakendamise tagamine ning ettevõtlusega tegelemise julgustamine, toetades väikeseid ja keskmise suurusega ettevõtteid ning panustades seega piirkondlikku pingutusse, et muuta Läänemere piirkond innovatiivseks, jätkusuutlikuks ning konkurentsivõimeliseks.

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT