NordenBladet — Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Eesti Juudi Kogukonnaga korraldab täna algusega kell 11 Rahumäe Juudi kalmistul mälestustseremoonia, et tähistada rahvusvahelist holokaustipäeva.

Mälestussündmusel kõnelevad haridus- ja teadusminister Mailis Reps, Juudi kogukonna esinaine Alla Jakobson, diplomaatilise korpuse vanem, Taani suursaadik Søren Kelstrup ning eestpalve peab Eesti pearabi Shmuel Kot. Tseremoonial osalevad diplomaatilise korpuse, juudi kogukonna, mitmete ministeeriumide ja organisatsioonide esindajad.

Kell 14 algab Eesti Arhitektuurikeskuses iga-aastane mälestuskonverents ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetajatele, mis tänavu on teemal „Holokausti kujutamine filmis“. Peaettekande teeb dokumentaalfilmide režissöör, produtsent ja ajaloolane Riho Västrik. Linastub Nadja Girichi lühifilm “Manna” (2016), mis räägib Eesti juutidest, kes mõrvati 1941. aasta suvel Pärnu sünagoogis. Samuti linastub lõik videointervjuust Klooga koonduslaagrist pääsenud Theodore Balberyszskiga. Lisaks toimub praktiline töötuba, kus käsitletakse filmi ja video kasutamist holokausti õppevahendina. Töötoa viivad läbi Kogu Me Lugu projektis kaasategevad ajalooõpetajad.

Konverentsi korraldavad sihtasutus Unitas, Eesti Mälu Instituut, Eesti NATO Ühing, Eesti Juudi Kogukond, Eesti Ajaloomuuseum, Holokausti Mälestamise Rahvusvaheline Ühendus ning toetavad Haridus- ja Teadusministeerium ja Konrad Adenaueri Sihtasutus. Konverentsi ajakava.

Eestis tähistatakse rahvusvahelist holokausti mälestuspäeva alates 2003. aastast. Varem on riiklikku mälestustseremooniat peetud ka Kloogal, kus 2013. a sügisel avati Eesti Ajaloomuuseumi väliekspositsioonina memoriaalkompleks. Haridus- ja Teadusministeeriumi esindajad asetavad täna Klooga memoriaalile mälestuskimbu ja süütavad küünla holokaustiohvrite mälestuseks.

Lähem teave:

Katrin Piller, Euroopa Liidu ja rahvusvahelise koostöö osakonna peaekspert (katrin.piller@hm.ee; 529 3236)

Sandra Vokk, sihtasutus Unitas (sandra.vokk@unitasfoundation.org; 506 4450

 

Allikas: Haridus- ja Teadusministeerium
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT