OHMYGOSSIP — Soome endine firmajuht, Espoo ligidal asuva Kirkkonummi valla elanik Kari Savolainen tahab kasutada enda 40 hektarit maad, panna sinna miljon eurot ja rajada innovaatiline ökoküla. Eesmärk on pakkuda peredele 60-ruutmeetriseid eramaju koos krundiga Helsingi ühetoalise korteri hinna – 150 000 euroga.

Kokku oleks külas ruumi 1000 inimesele. Majade energiaga varustamisel on plaanis kasutada maakütet ja päikseenergiat. 65-aastane Savolainen jäi möödunud aastal pensionile Jaapani firma Hitachi Soome tütarettevõtte juhi kohalt. Nüüd tahab ta midagi head teha. Küla inimesi on kavas hakata sõidutama robotelektribussi ja elektriautodega. Lisaks on kavas ehitada külamaja, mis hakkab tööle Masala asula metsade keskel asuva küla keskusena, vahendab Helsingin Sanomat.

Savolainen ise soovib, et Niittylampi külast, nagu ta seda ise nimetab, kujuneb võimalikult kogukondlik. Ja et sinna tuleks elama võimalikult erinevaid inimesi. „Ma olen YMBY. Yes in my backyard,” räägib Savolainen, kelle enda kodumaja jääb küla serva.

Maa ostis Savolainen 2000. aastal. Esialgu oli plaan osta mõned hektarid, et ta saaks kinkida krundid kolmele lapsele. Paari hektarit ei saanud osta, aga üks tuttav vihjas müügis oleva 40 hektari kohta.

Ökoküla planeerimine on läinud lahti paaril viimasel aastal. Savolainen võtab eeskuju Jaapanist, mis on tehnoloogiliselt väga kõrgelt arenenud. Elektribuss hakkaks sõidutama lapsi kooli ja täiskasvanuid paar kilomeetrit eemal asuvasse Masala rongipeatusse. 2020. aastaks peaks Masalast 8 kilomeetri kaugusele Kivenlahtisse pikenema Helsingi metroo.

Mingit rohelist maailmavaadet peremees siiski ei eelda. Kui keegi tahab oma Porschega kohale sõita, siis on see tema vaba valik. Samas tahetakse pakkuda võimalikult rohelist elukeskkonda.

Lisaks soovib peremees kaasata partnereid, kelle jaoks pole raha esmatähtis ja kes ei pea silmas kiiret rikastumist. Savolainen räägib, et praegu on kinnisvara hind kõrge, sest väärtusahelas osalejad tahavad igaüks maksimeerida oma kasumit. Aga kui igaüks veidi järgi annaks, oleks võimalik pakkuda inimestele kodu taskukohase hinnaga. Tegemist pole heategevuse, vaid vabatahtliku tulude vähendamisega. Ta ise on valmis küla tarbeks andma nii palju, et midagi jääks ka tema lastele.

Kirkkonummi valla arendusjuht Risto Nikunlaakso peab ideed perspektiivikaks ja vald toetab seda. Teada on, et Savolainen tahab küla rajamisel koostööpartneriteks ülikoole. Nikunlaakso on nõus abistama valla poolt. Vallale on projekt paras väljakutse, sest tuhat inimest vajavad teenuseid. Utoopiliseks seda asja siiski ei peeta.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i uudiseid SIIT