OHMYGOSSIP — Salmonelloos on tüüpiline ja kõige sagedamini esinev bakteriaalne toidumürgitus, mis on levinud kogu maailmas. Oktoobrist alates on terviseamet koostöös veterinaar- ja toiduametiga püüdnud panna piiri suuremale salmonelloosi haigestumise puhangule Tallinnas Kihnu lasteaias. Tänase seisuga on laboratoorselt kinnitatud 57 haigusjuhtu, neist 55 lapsed ja kaks täiskasvanut. Mida haigus endast kujutab ja kuidas seda vältida?

Salmonelloosi tekitajaks on Salmonella bakter, millel on erinevatel andmetel üle 2500 serotüübi. Salmonelloos levib peamiselt kas halvasti töödeldud liha ja munaroogade tarbimise või hügieenireeglite eiramisel inimeselt inimesele. Seega tuleks haigestumisest hoidumiseks esmalt järgida hoolega hügieenireegleid: peske käsi, puu ja köögivilju, hoidke töötlemata liha töödeldud toiduainetest eraldi. Kuumutage mune ja lihasaadusi vähemalt kuni 75°C.

Nakatumise tagajärjel tekib äge enterokoliit palaviku, kõhu- ja peavaluga, kõhulahtisusega, iivelduse ja vahel ka oksendamisega ning kujuneb vedelikukaotus. Nähud püsivad neli kuni seitse päeva.  Salmonelloosi lõppdiagnoos kinnitatakse mikrobioloogilise uuringu tulemuse alusel.


Allikas: Terviseamet

Loe kõiki OHMYGOSSIP´i “Tervis, Keha & Vaimsus” uudiseid SIIT

 

Save