NordenBlaadet – Mulle meeldib retsepte välja mõelda ning toite valmistades erinevate maitsetega katsetada. Täna kukkus kodus “olemasolevatest asjadest” magustoidu tegemine taas niivõrd hästi välja, et otsustasin retsepti kirja panna, et seda saaks teine kordki teha! Hapukoorega valmistatud mustika-mandlikook on mõnusalt hõrk ja parajalt rammus kook, mis maitseb imehästi ent valmib vaid poole tunniga. See soojalt serveeritav plaadikook sobib imehästi Põhjamaisesse külma kliimasse kodusoojust looma!

Vaja läheb:
400g külmutatud lehttaigen lehtedes (näiteks Mantinga)
500g Alma 20% hapukoor
300-400g mustikaid
100g Germundi mandlilaaste
170g Tere võid
150g Selga vanilje küpsiseid
1-2 õuna
300g nisujahu (näiteks Tartu Mill “Kalew”)
Maitsestamiseks: suhkur, mooniseemned ja kaneel
Serveerimiseks: Vanillijäätis

Valmistamine:
Lao lehttaigna lehed ahjuplaadile küpsetuspaberi peale (ei tarvitse eelnevalt sulatada). 1,5 lehte jääb 500g pakist alles. Külmutatud taigna peale aja laiali kaneeli, suhkru ja mooniseemnetega segatud hapukoor. Suhkrut kaneeli ja mooniseemneid pane tunde järgi. Kui tunnetust pole, siis pane suhkrut näiteks 4spl, mooniseemneid 3 spl ja kaneeli 2 spl. Seejärel kata kook mandlite, mustikate ja kooritud ning tükeldatud õuntega.

Nüüd sega eraldi kausis korralikult omavahel segi jahu, suhkur (umbes 4-5 supilusikat), toasoe või ja purustatud küpsised ning kanna segu koogigle. Ahjus vali reziim, mis küpsetab alt ja pealt korraga. Kook valmib ca 20 minutiga 250 kraadi juures. Ahju ette soojendada pole vaja. Seejärel keera ahi välja ja lase koogil ahjus ca 10 minutit järelküpseda. Siis tõsta ahjust välja ning oota ca 5 minutit, et kook päris kõrvetav pole. Serveeri soojalt. Sobib serveerida koos vanillijäätisega. Väga hästi sobib näiteks Premia 47% vähema suhkruga koorejäätis.

Head isu!
Allikas: Helena-Reeda kodused retseptid