NordenBladet — Keskkonnaminister Madis Kallas sõnas Riigikogu infotunnis raiemahte puudutavale küsimusele vastates, et tänane koalitsioon on kogu aeg rõhutanud, et Eesti metsade raiemahud vaadatakse üle ja neid soovitakse ennekõike muuta vähendamise suunas.

„Me näeme, et metsa majandamine on olnud mõnevõrra intensiivsem, kui Eesti keskkond ja Eesti mets sellele suudab vastu panna,“ märkis keskkonnaminister. „Eesti metsa tuleb rohkem hoida ja me peame metsa majandamise rohkem üles ehitama Eestis väärindamise peale. Ja siin ma olen saanud aru, et kõik osapooled tegelikult seda toetavad. See ei ole mingisugune poliitiline käik, vaid see on tänase ministri vaade ja tõekspidamine,“ sõnas Kallas.

Keskkonnaminister märkis, et koalitsioonipartnerid on kokku leppinud tuua see arutelu valitsusse ja tema on raimahuks pakkunud 9,2 miljonit tihumeetrit aastas. Minister selgitas, et tänaseks välja kujunenud enam kui 12 miljoni tihumeetrine raiemaht koosneb kahes osast – kunagise keskkonnaministri Erki Savisaare kinnitatud 10,4 miljonit tihumeetrit, millele lisandub üraskikahju tõttu raiutud mets. Seetõttu on Kallase kinnitusel korrektne omavahel võrrelda arve 10,4 ja 9,2. „See on lihtsalt see vahe. Ka siin võib näiteks üraskikahju põhjal tulla veel teatud raiemahtu juurde, kui see 9200 kinnitatakse,“ selgitas ta.

Metsanduse arengukavast rääkis kinnitas Kallas, et arengukava peab olema ühiskondlik kokkulepe. „Äärmiselt keeruline on praegu prognoosida, kus piirimail selle ühiskondliku kokkuleppe võiks saavutada. Kas see on kaheksa miljonit tihumeetrit raiemaht, on see üheksa miljonit või sealt üle. Hetkel seda kokkulepet ei ole. Mina näen, et raiemaht võiks olla väiksem,“ kinnitas ta.

Peaminister Kaja Kallas vastas infotunnis Jaanus Karilaiu ja Helle-Moonika Helme küsimusele olukorrast riigis, Siret Kotka küsimusele toidu hindade, Merry Aarti küsimusele Eesti ja Vene Föderatsiooni vahelise kontrolljoone ja Peeter Ernitsa küsimusele migratsioonitsunami kohta.

Keskkonnaminister Madis Kallas vastas Tõnis Möldri küsimusele raiemahtude ja Ruuben Kaalepi küsimusele meretuuleparkide keskkonnamõju kohta.

Justiitsminister Lea Danilson-Järg vastas Kert Kingo küsimusele õigusriigi ning Marika Tuus-Laulu küsimusele omandireformi kohta.