NordenBladet – Mehele esitati pärast Oslos toimunud tulistamist süüdistus terroriaktides osalemises, ütles politseiprokurör Børge Enoksen pressikonverentsil. Enoksen ütleb, et nende arvates jääb mees välismaale. “Me töötame välisriikide võimudega, et mees vahistada.” Politseiprokuröri sõnul on mees 40ndates aastates Norra kodanik, kes on politseile varasemast tuttav.

Nüüdseks on Norra politsei kinnitanud, et tegu on Oslos sündinud ja kasvanud islamist ja Islamiriigiga seotud rühmituse Profetens Ummah juhtfiguur Arfan Qadeer Bhatti´ga (45).

John Christian Elden, kes on olnud Afran Bhatti advokaat juba aastaid ütles, et ka Pakistani politsei on Bhatti üle kuulanud, vahendab VG.no.

“Ma rääkisin temaga hiljemalt pool tundi tagasi. Kirjutasime juulis politseile, et nad võivad temaga igal ajal ühendust võtta, kui tahavad temaga rääkida. Pärast seda on Pakistani politsei teda Norra kolleegide nimel üle kuulanud, samuti on ta käinud saatkonnas ja saanud uue passi. Ta ütleb, et ei tema ega meie pole kuulnud läbiotsimismäärustest.”

Mille kohta küsitleti?

“Stovneri politsei väitis, et Bhattil oli mullu kevadel Siani meeleavalduse ajal autos nuga.”

Seejärel vahistati Arfan Bhatti kahe noa omamise eest.

Bhatti arreteeriti aprillis kahe noa omamise eest pärast seda, kui ta peatati autos koos Zaniar Mataopuriga (42), kes oli 25. juunil Oslos toimunud massitulistamise taga.

Juulis jäeti kohtuasi rahuldamata.

MÄRKUS. Pärast selle uudise avaldamist selgus, et advokaat Svein Holden aitab Bhatti kaitsjana.

NRK.no-le ütles Elden, et ta pole tagaotsitavate nimekirjaga kursis. “Politsei pole minult küsinud,” ütleb ta ja nendib, et Bhatti on olnud teadaoleval aadressil Pakistanis juba enne suve.

Bhatti on politseile hästi tada. Mehele esitati 2006. aastal süüdistus Oslo sünagoogi pihta tulistamise eest ning USA ja Iisraeli Oslos asuvate saatkondade pihta pommide lõhkamise kavandamises. Bhatti mõisteti süüdi 2008. aastal sünagoogi tulistamise kaasvandenõus, kuid mõisteti õigeks Ameerika ja Iisraeli saatkonna vastaste terroriplaanide eest. Teda peeti juhtumiga seoses vahi all kolm aastat, aastatel 2006–2009.

2006. aastal esitati talle süüdistus, kuid ei mõistetud süüdi ajalehe Dagsavisen ajakirjaniku Nina Johnsrudi kodu pihta tulistamises.

 Arfan Bhatti (45) on nüüdseks rahvusvaheliselt politsei poolt tagaotsitav kurjategija seoses juunis Oslos toimunud massitulistamisega. (Avafoto: 2011 aasta video väljavõte YouTube´ist)