NordenBladet — Soome peab alates detsembrist kärpima elektritarbimist tipptundidel, nõutakse Euroopa Komisjoni eelmisel nädalal avaldatud meetmete paketis. EL nõuab, et Soome ja teised liikmesriigid vähendaksid alates detsembrist elektritarbimist tipptundidel viis protsenti, vahendab MTV.

Eesmärgini jõudmiseks tuleb kaasata kõik elektritarbijad, ütleb töö- ja majandusministeeriumi tööstusnõunik Petteri Kuuva.

Nõue kehtib kogu Soome elektritarbimisele, mis näiteks eile esmaspäeval oli tippajal 8000 megavati ringis. Soomes tarbib tööstus umbes poole elektrist. Hoonete kütmiseks kulub umbes veerand.

Tööstusel on suur roll, kuid ka väiksemaid voogusid ei tohiks kasutamata jätta, ütleb Kuuva.

Soomes on elektri hind ja tarbimine kõrgeimad tavaliselt tööpäeva hommikuti, kui soomlased ärkavad, poed avatakse ja tööstuslik tootmine algab.

Teine tarbimise tipp on pärastlõunal kell 16-19, ütleb Kuuva.

Näiteks eile, esmaspäeval oli elekter kõige kallim vahemikus 8–9, kui kilovatt-tund maksis üle 30 sendi. Esmaspäeva õhtul langes hind alla 5 sendi kilovatt-tunni eest.

Elektritarbimise tippude kärpimise eesmärk on alandada elektri hinda, mis kujuneb nõudluse ja pakkumise vahekorrast lähtuvalt.

Seoses elektri hinnatõusu ja hinnakõikumisega on palju elektrit tarbivad ettevõtted juba viinud või viivad oma tootmise odavamale ööajale, räägib Kuuva.

Tavatarbijate jaoks on stiimulid säästa elektrit või olla tarbimises paindlikud ehk ajastada tarbimine odavamatele tundidele sageli väiksemad. Paljudel kasutajatel on endiselt fikseeritud hinnaga leping. Seetõttu on oluline anda teada, et elektrikasutuse piiramine nendel (tipptarbimise) tundidel on oluline.

Praktikas suunab tarbijaid paindlikkusele börsielektrileping, kus hind on tunniti erinev. Lisaks on mõnel fikseeritud hinnaga elektrilepingul erinev hind öösel ja päeval tarbitud elektri eest.

Sooviksime, et ka elektrifirmad oleksid aktiivsed tootearenduses, et tarbijal oleks paindlikkusest rahaliselt kasu. Öö- ja päevaelektri hinnavahet võiks ehk tõsta, ütleb Kuuva.
Kuuva sõnul saavad majapidamised lähinädalatel rohkem infot, kuidas tipptarbimise ajal elektrit säästa. Detsember on juba lähedal ja teavitamise kampaania on kõige olulisem.

Kuuva sõnul arvutatakse viieprotsendiline vähendamise eesmärk elektrivõrgu Fingridi määratletud tipptarbimistundide eeldatavast tarbimisest ilma säästumeetmeteta.
Pärast säästumeetmeid kontrollitakse tagantjärele, kas elektritarbimine tipptundide ajal on vähenenud keskmiselt viis protsenti. Kuuva sõnul on EL-i nõue määrus, mis kinnitati septembri lõpus.

Avafoto: Pexels