NordenBladet – “Energiatoetus peaks tulema elektrifirmadelt,” räägib Nordlandi maavanem Tomas Norvall ning lisab, et on ebaaus, et inimesed maksavad maksude kaudu kinni neile antava elektritoetuse, samal ajal kui energiafirmad teenivad kõigi aegade suurimat kasumit.

Elektri hinnaerinevused on hetkel Norras väga suured. Sel ajal kui Põhja-Norras on suured raskused tüürivad Lõuna-Norra ettevõtted üüratute kasumite lainel, vahendab nrk.no.

Põhja-Norra elektriettevõtted on keerulises olukorras. Kui varasemalt on Nordkrafti tegevjuht Eirik Frantzen öelnud, et tal on ettevõtete suurte kasumite pärast piinlik siis nüüd teatas ta, et aasta on olnud päris raske ja pole teada, kas nad suudavad kohalikule omavalitsusele dividende maksta. Kuna elekter maksab seal vaid mõne ööri (u 0,5 eurosenti) kilovatt-tunnis, tähendab see, et ettevõte töötab peaaegu kahjumis.

Nordkraft maksis eelmise aasta eest Narviki omavalitsusele ainult 27,5 miljonit Norra krooni (u 2,9 miljonit eurot) dividendi.  „Plaanisime investeerida lasteaedadesse, koolidesse ja hoolekodudesse. Kui elektrifirmalt lisaraha ei saa, võivad need projektid pooleli jääda,“ on Narviki linnapea Rune Edvardsen mures.

Lõuna-Norras asuvas naftatööstuse keskuses Stavangeris maksab elekter praegu 530 ööri/kWh (u 0,55 eurot/kWh). Kohalik elektriettevõte Lyse teenib seeläbi hiigelkasumeid. Lyse maksis kohalikele omavalitsustele selle aasta alguses 650 miljonit Norra krooni (u 67 miljonit eurot), kuid teenis samal ajal 2,1 miljardit Norra krooni (u 221 miljonit eurot) kasumit.

Foto: Stavanger, Norra (Pexels)