NordenBladet — Soome vasakpartei endine Turu linnapeakandidaat Sasu Haapanen mõisteti kohtus süüdi alaealiste tüdrukute pildistamise asjas. Talle mõisteti 2 aasta ja 2 kuu pikkune reaalne vangistus.
40-aastane Haapanen mõisteti süüdi kuues lapse seksuaalse väärkohtlemise juhtumis, kuues seksuaalselt sündsusetu lapse kujutise levitamises ja seksuaalselt sündsusetu lapse kujutise omamises, vahendab Helsingin Sanomat.

Haapaneni naistuttav, 33-aastane Janna Pauliina Manninen mõisteti süüdi kuues lapse seksuaalse väärkohtlemise juhtumis ja kuues seksuaalselt sündsusetu lapse kujutise levitamises ning talle mõisteti kahe aasta pikkune reaalne vangistus.

Juhtumit arutati Edela-Soome kohtus maikuus kinnistel instungitel. Kohus tegi otsuse täna esmaspäeval, 20. juunil.

Möödunud aasta veebruaris teatas Edela-Soome politseijaoskond, et uurib kuritegu, milles kahtlustati kooli töötajat koolis duši all telefoniga algklasside tüdrukute pildistamises. Kahtlustatav oli õpilasi kehalise tundide ajal pildistanud. Kannatanuid oli kuni 20 ja pildistamise episoode oli vähemalt kaks.

Kahtlustatav kooli töötaja lasti lahti ning teos kahtlustati ka koolivälist isikut.

Kohus salastas suurema osa kohtuotsusest, kuna kuritegude ohvrid on alaealised ning kohtuasi puudutab nende eraeluga seotud eriti tundlikke seiku.

Kohus tegi otsuse kohta avaliku teate, mille kohaselt pandi kuriteod toime aastatel 2015 ja 2016. Naine töötas sel ajal koolis kooliskäimise nõustajana. Naine pildistas kuuel erineval korral 7–10-aastaseid tüdrukuid. Kohtuotsuse kohaselt oli kannatanuid 16.

Ajakirjanduse andmetel leidis politsei Haapaneni arvutist salaja tehtud pildid, kui politsei otsis vihje põhjal läbi Haapaneni korterit. Naistuttav oli Haapanenile saatnud 74 pilti.

Avalikuks tehtud seletuse kohaselt oli pildistamise ainsaks motiiviks mehe seksuaalsete vajaduste rahuldamiseks materjali tootmine. Kohus pidas tegusid raskekujulisteks, kuna lapsed olid eriti väikesed ning teod pandi toime koolis. Kurjategija oli koolinõustaja, kes sai lastega lähedaseks ja kasutas ära laste usaldust.

Haapanen lahkus pärast asja avalikuks tulekut kõigist vasakpartei vastutavatest ametitest. Lisaks linnapeaks kandideerimisele oli Haapanen muu hulgas Turu linnavolikogu asendusliige ja noortekomisjoni liige.

Kohus mõistis süüdimõistetutelt igale kannatanule välja 2000 eurot hüvitist ning mõnele kannatanule hüvitist ajutiste ebamugavuste eest. Süüdimõistetud peavad kandma kannatanute kohtukulud.

Kohtuotsus ei ole jõustunud..