NordenBladet — Eesti Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) delegatsioon osaleb ENPA juunisessiooni töös Strasbourgis, kus arutatakse julgeolekuolukorda Euroopas.

Eesti delegatsiooni juht Maria Jufereva-Skuratovski ütles, et  Euroopa julgeolek muutus drastiliselt 24. veebruaril, mil Venemaa alustas oma laiaulatuslikku sõjalist agressiooni Ukrainas. „Olukorra ohtlikkust ja mõju kogu regiooni julgeolekule on Euroopas teistest selgemini teadvustanud Balti riigid. Praegu on eriti oluline hoida kogu Euroopa ühisrinnet Venemaa alustatud sõja vastu Ukrainas ja koordineerida ühist tegevust Euroopa julgeoleku kindlustamiseks,” lisas ta.

Täna arutab assamblee valimisi Serbias ning erakondade rolli kaasatuse ja mitmekesisuse suurendamisel. Homme käsitletakse Euroopa Nõukogu rolli muutunud julgeolukorras Euroopas, inimõiguste tagamist Põhja-Kaukaasias ning poliitvangide kohtlemist Venemaa Föderatsioonis.

Kolmapäevase istungi keskne teema on Venemaa agressioon Ukraina vastu, rände humanitaartagajärjed ning ilma saatjata pagulaslaste kaitse.

Esmaspäeval kohtuvad Strasbourgis ka Põhja- ja Baltimaade (NB8) delegatsioonide juhid, kes arutavad samuti julgeolekuolukorda Euroopas.

ENPA osaistungi töös osaleb ka ENPA Eesti delegatsiooni liige Urmas Reitelmann.