NordenBladet – Peaminister Kaja Kallas kutsus valitsuse liikmed täna, esmaspäeval 14.veebruaril kella kaheksaks kabinetinõupidamisele, et arutada julgeolekuolukorda. Valitsuse liikmed saavad ülevaate viimastest arengutest ja kõne all on Eesti valmisolek olukorraks, kui Venemaa ründab sõjaliselt Ukrainat, teatas valitsuse pressiteenistus.

Riigikantselei julgeoleku ja riigikaitse koordinatsiooni direktor Indrek Sirbi sõnul on Eesti riik jälginud Ukraina piiride lähedal toimuvat pikalt ja olnud tihedas infovahetuses oma liitlastega.

“Kuna olukord on viimastel päevadel pingestunud, anname valitsuse liikmetele uuendatud ülevaate Venemaa rünnaku ohu kohta Ukrainale,” ütles Sirp. “Venemaa on koondanud Ukraina piiridele ja Valgevenesse piisavalt lahingvalmis relvajõudusid, et alustada ulatuslikku sõjategevust Ukraina vastu.”

Sirp rõhutas, et otsest sõjalist ohtu Eestile ei ole, kuid Venemaa sõjategevuse suurendamisega Ukrainas kaasnevad mõjud kogu Euroopale, seal hulgas Eestile. Arvestatavad mõjud võivad kaasneda küberturvalisuse, energeetika, majanduse ja siseturvalisuse vallas ning arvestada tuleb võimalike sõjapõgenikega.

Seoses murettekitava olukorraga Ukraina piiril uuendas välisministeerium Ukrainasse reisimise hoiatust Eesti inimestele. Venemaa sõjalise tegevuse suurenenud ohust tulenevalt ei ole soovitatav ilma tungiva vajaduseta Ukrainasse minna. Olles juba kohapeal tuleb kaaluda Ukrainas viibimise olulisust ja võimalusel pöörduda tagasi Eestisse.

Rahvusvaheline meedia teatas pühapäeval USA Luure Keskagentuur (CIA) ja kaitseministeerium (Pentagon) saanud enda valdusesse info Venemaa koostatud detailsetest plaanidest Ukraina ründamiseks, rünnakuplaan on kavandatud algava nädala kolmapäevaks.

Avafoto: Peaminister Kaja Kallas valitsuse istungil. Autor/allikas: Stenbocki maja Flickr 

Vaata ka:
USA ja Saksa luure: Putin on otsustanud Ukrainat rünnata kolmapäeval, 16.veebruaril
Bloomberg: Venemaa ründab Ukrainat teisipäeval, 15. veebruaril
Lennufirmad on hakanud sõja kartuses tühistama Ukraina lende
Soome evakueerib Kiievi saatkonna töötajad – olukord on tõsine
Soome lahele Porkkala neeme lähistele saadeti kaks Saksa miinilaeva Soome ja Eesti rannikut kaitsma