NordenBladet — Sõjategevuse laienemise oht Ukrainas on reaalne ja NATO valmistub kaitsma Balti riike, ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

Stoltenbergi väitel pole diplomaatilised jõupingutused suutnud sõja ohtu ära hoida. Seetõttu on sõjategevuse puhkemise oht Euroopas reaalne, lisas ta intervjuus Yle-le.

Stoltenberg ütles, et sõja ärahoidmiseks tehakse kõik mis võimalik. Venemaale pakutakse selleks poliitilisi lahendusi.
Ühtlasi saadetakse tugev sõnum, et tagajärjed, nii majanduslikud kui muud saavad olema ulatuslikud, kui Venemaa peaks kasutama sõjalist jõudu.

USA pani esmaspäeval oma väeosad valmisolekusse seoses võimaliku Vene-Ukraina konflikti paisumise ohuga. Valmis on pandud 8500 sõjaväelast. Need üksused toetavad vajadusel USA kiirreageerimisüksusi.

Stoltenberg rõhutas, et NATO toetab eelkõige Rumeeniat ja Bulgaariat ning Balti riike. Ukraina puhul on olukord erinev, kuna Ukraina on partner, keda toetatakse eri viisidel. NATO liitlastel on aga julgeolekugarantiid.

Stoltenberg rõhutas ka Soome rolli tähtsust, kuna Soomel on Venemaaga pikem ühine piir kui kõigil NATO liikmesriikidel kokku. Stoltenbergi väitel kaitseb NATO riikide puutamust ja seetõttu ei toeta NATO ka Krimmi okupeerimist.