NordenBladet — Haridus- ja Teadusministeeriumis valmis uus täienduskoolituse riiklik koolitustellimus, kokku pakutakse 2022. aastal 566 tasuta kursust 41 valdkonnas.

„Tervisekriis on kaasa toonud muudatused majanduses ja tööturul, millega kohanemiseks pakume riigi poolt tasuta kursusi,“ sõnas Haridus- ja Teadusministeeriumi täiskasvanuhariduse poliitika valdkonna juht Merlin Tatrik. „Iga huviline võiks leida endale midagi sobivat, sest kursusi on arvutikasutusest meeskonnatööni – elukestev õppimine ja selle soodustamine annab nii töötajale kui organisatsioonile konkurentsieelise.“

2022. aasta kursused viiakse läbi juuni lõpuni ning nende kogumaksumus on 2 miljonit eurot. Uue teemana on tellimusse lisatud pedagoogikaalased täienduskoolitused, et toetada õpilaste õpilünkade leevendamist üldhariduses. Suures mahus jätkatakse IKT-oskuste ja digipädevuste arendamise kursuste pakkumist, aga käsitletakse ka näiteks stressirohketes olukordades toimetulekut, pakutakse võimalust omandada erialast võõrkeelt ning õppida turundamisoskusi.

Kursused on jätkuvalt suunatud peamiselt COVID-19 pandeemiast põhjustatud kriisi sotsiaalmajanduslike mõjude leevendamisele ning aitavad ettevõtetel ja organisatsioonidel oma tööd vastavalt muutunud oludele ümber korraldada. Kursused on mõeldud ka kriisiolukorras tööjõupuuduses olevatesse sektoritesse sisenemiseks vajalike oskuste omandamiseks, samuti toetama turismisektori taaskäivitamist ning tervishoiusektori toimepidevust.

Nii lühemaid kui pikemaid (26 – 156 akadeemilist tundi) tasuta kursusi pakuvad 37 kutseõppeasutust, rakenduskõrgkooli ja ülikooli üle Eesti.

Tasuta kursused tagavad ligipääsu koolitusele hoolimata inimese majanduslikust olukorrast või haridustasemest, kaheksa kursust toimuvad täielikult e-õppes. Eelkõige on osalema oodatud põhi- ja keskharidusega inimesed, kel puudub erialane haridus, sest see sihtrühm osaleb elukestvas õppes kõige vähem.

Täpsem info kursuste ja nendele registreerimise kohta on leitav koolide veebilehtedelt või aadressilt: www.hm.ee/tasuta-kursused

Riik on tasuta kursusi pakkunud juba üle 10 aasta, neist on osa võetud üle 100 000 korra. Viimasel viiel aastal on kursustel osalemisi olnud 56731, kõige rohkem Harju, Ida-Viru ja Tartu maakondadest ning eelistatud on kursusi, mis kuuluvad arvutikasutuse, ehituse ning isikuarengu valdkonda.

Kursusi rahastavad Euroopa Sotsiaalfond ning Haridus- ja Teadusministeerium tegevuse „Täiskasvanuhariduse edendamine ja õppimisvõimaluste avardamine“ kaudu.