NordenBladet – Taani tegi NATO-le ettepaneku saata Balti piirkonda julgeolekut tugevdama 160 sõduriga mereväe fregatt ja neli F-16 hävitajat. Taani suursaadiku Kristina Miskowiak Beckvardi sõnul on tegemist vastusega Venemaa sõjaväelaste koondamisele Ukraina piiri ääres.

Taani õhuvägi on praegu Balti õhuturbe missioonil Leedus Šiaulias, kuhu plaanitakse saata jaanuari lõpuks täiendavalt neli F-16 hävitajat. Taani mereväe fregatt saabuks Läänemerele jaanuari keskel kolmeks kuuks.

“NATO võttis toetuse pakkumise vastu positiivselt. Taani parlamendis on väga tugev toetus Taani panusele Balti merel. Me oleme korduvalt näinud sellel teemal ühtsust ja see on loomulikult selle tõttu, et see puudutab ka meie enda julgeolekut ja piirkonda,” ütles Taani suursaadik Eestis Kristina Miskowiak Beckvard “Aktuaalsele kaamerale”.

Suursaadiku sõnul on samm vajalik NATO ühtsuse näitamiseks, vastukaaluks Venemaa agressiivsele tegevusele piiri lähedal.

“Me oleme näinud Venemaa agressiivset ja ähvardavat käitumist nii praegu kui ka Krimmi piirkonnas 2014. aastast alates, seega me tugevdame enda kaitset. Me vastame Venemaa tegevusele. On loomulik, et Taani, kes on huvitatud oma julgeolekust Läänemerel, meie piirkonnas, panustab ka praegu,” rääkis suursaadik.