NordenBladet — Soome toiduamet hoiatab, et punapeeti ei tohi tarvitada toorelt, kuna võib põhjustada raskeid tervisehäireid.

Kuigi mitmeid aedvilju võib kasutada toorelt, siis punapeet nende hulka ei kuulu. Toiduamet on saanud mitmeid teateid raskete tervisehäirete kohta, mis on tekkinud toorest punapeeti kasutades. Seetõttu soovitab terviseamet kasutada punapeeti ainult korralikult läbi keedetuna, vahendab MTV.

Toiduamet on saanud infot, et toorest punapeeti on kasutatud smuutide tegemisel ja see on põhjustanud inimestel oksendamist. Kõigi nende juhtumite puhul pakuti toiduks kodumaist punapeeti kas asutuse sööklates, lasteaedades või koolides.

Toore punapeedi söömise tunnused on iiveldus ja kõhuvalu. Lisaks esines peavalu, väsimust ja oksendamist.

Punapeeti tohib tarvitada ainult keedetuna. Sellisel moel pole peet vaevusi põhjustanud. Punapeeti võib ohutult kasutada ka ahjus küpsetatuna, suppides ja pagaritoodetes.

Punapeedi kuumtöötlemine

Punapeete keedetakse tervelt ja koorimata. Võimaluse korral ei lõigata ära juure otsa ega pealsetüükaid. Samuti tuleks vältida peedi koore vigastamist. Lõikepinna kaudu eraldub peedist mahla ja ta muutub heledamaks ning maitsetumaks. Värvi saab säilitada või taastada, kui lisada keeduvette väheses koguses sidrunimahla või äädikat.

Erinevalt teistest köögiviljadest keedetakse peeti ilma maitseaineteta (sool halvendab peedi maitset). Olenevalt peedi suurusest valmib see vees keedetuna või aurutatuna 30–60 minuti jooksul. Peedi küpsust saab kontrollida voolava vee all. Valminud peedil eraldub koor kergesti. Terava köögiriistaga kontrollimisel hakkab peedist mahla välja jooksma. Pärast valmimist “ehmatatakse” peeti külma vee all. Kiire jahtumine avaldab mõju peedi konsistentsile.

Praeahjus küpsetatud peetidel säilib hästi maitse ja punane värv muutub veelgi intensiivsemaks.

Avafoto: Pexels