NordenBladet — Soomes karmistuvad piiriületuse piirangud ja inimeste kolmandate doosidega vaktsineerimiseks kaasatakse kaitsevägi, ütles pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru.

Kiuru sõnul karmistuvad piiriületuse piirangud seoses halveneva koroona olukorraga. Ettepaneku kohaselt peab väljastpoolt Euroopa Liitu tulijatel olema kuni 48 tunni vanune negatiivne koroonatest. Lisaks soovitatakse kõigil reisijatel teha enne Soome tulekut koroonatest. See soovitus käib nii soomlaste kui Euroopa Liidust tulijate kohta, vahendab Yle.

Lisaks soovitatakse allutada suurematest koroonakeskustest Taanist, Norrast ja Suurbritanniast tulijad karmimale tervisekontrollile. Neis riikides on koroona olukord väga kiiresti halvenenud.

Kiuru märkis, et koroona olukord võib halveneda ka Soomes. Seetõttu tuleks kiirendada inimeste vaktsineerimist kolmandate doosidega. Kiuru sõnul on mujal maailmas on näha, mis juhtub, kui kolmandate doosidega viivitada.

Kolmas doos on tähtis, sest kahe doosi mõju hakkab kaduma. Vaktsineerimist peab suurendama jõulude ajal. Tööle tahetakse kutsuda kõik meedikud, ka need, kes on pensionil ja alles õpivad, et hakata inimesi vaktsineerima.

Vaktsineerimisse tahetakse kaasata ka hooldajad ja abi palutakse kaitseväelt ning organisatsioonidelt. Kiuru ütles, et asjaga on kiire ja vaktsineerimismasin tuleb tööle saada.