NordenBladet — Riigikogu tänasel istungil toimub kultuurikomisjoni algatusel olulise tähtsusega riikliku küsimusena arutelu teemal „Kõrghariduse roll, kvaliteet ja rahastamise alused“.

Istungil teevad ettekande kultuurikomisjoni esimees Aadu Must, haridus- ja teadusminister Liina Kersna, Rektorite Nõukogu juhatuse liige, professor Toomas Asser ning Riigikogu kõrghariduse toetusrühma esimees Margit Sutrop.

Musta sõnul on kõrghariduse rahastamise puhul tegemist ühe kriitilisema probleemiga Eesti haridussüsteemis. „Keskseks küsimuseks on see, kuidas muuta rahastamismudelit nii, et tagada piisav rahastus kvaliteetse kõrghariduse pakkumiseks, tööturu nõudlustele vastav spetsialistide koolitamine ning rahalistest võimalustest sõltumatu ligipääs kõrgharidusele,“ rääkis ta. „Kindlasti on lisaks alarahastusele valdkonnas veel mitmeid seotud murekohti – olgu selleks akadeemilise järelkasvu tagamine või asjaolu, et kõrghariduse omandamine ei anna tööturul oodatule vastavat lisaväärtust,“ lisas kultuurikomisjoni esimees.

Ettekannetele järgnevad küsimused sõnavõtjatele ning fraktsioonide esindajate ja Riigikogu liikmete sõnavõtud.