NordenBladet — Soome terviseameti hinnangul vähendaks vaktsineerituse tõus 80 protsendi pealt 90 protsendi peale oluliselt nakatumisi ja haiglaravi vajadust. Terviseamet tegi augusti lõpus mudeli selle kohta, kui palju on Soomes detsembri alguses uusi nakatumisi ja kui suur on haiglaravi vajadus. Mudelis on võetud arvesse vaktsineeritus ja nakatumise kordaja R, vahendab MTV.

Ühe stsenaariumi variandi puhul on 1. detsembril keskmiselt 1400 uut nakatumist päevas. Haiglaravile satub 24 patsienti päevas ja vaktsineeritus on üle 12-aastaste hulgas 80 protsenti.

Need numbrid on sarnased viimaste päevade ja nädalate numbritega: reedel lisandus Soomes 1406 uut nakatumist. Haiglaravile lisandus eelmisel nädalal 166 patsienti ehk keskmiselt 24 patsienti päevas. Vaktsineeritus on üle 12-aastaste hulgas 81,6 protsenti.

Terviseamet rõhutab, et need mudelid pole prognoosid. Mudelist tuleb aga välja, et vaktsineerituse tõus 80 protsendi pealt 90 protsendi peale vähendaks oluliselt nii nakatumiste arvu kui haiglaravi vajadust.

Numbriliselt pole tõus 80 pealt 90 peale suur, aga see tähendab, et vaktsineerimata inimeste hulk väheneks poole võrra.

Soomes on praegu ligi 900 000 inimest vanuses üle 12 eluaasta, kes pole saanud kahte vaktsiinidoosi. Nende arv langeks 490 tuhande peale, kui vaktsineeritus jõuab 90 protsendini.

Terviseameti mudeli järgi lisandub 90-protsendilise vaktsineerituse puhul ligi 400 nakatumist päevas ja haiglaravile satub 8 patsienti päevas. See tähendab, et nakatumiste  ja haiglapatsientide arv väheneks kolmandikuni.

Enamus haigestunud koroonapatsientidest on praegu vaktsineerimata. See ongi põhjus, miks vaktsineerituse tõus vähendaks nii nakatumisi kui haiglapatsientide arvu.

Reedese seisuga oli Soomes haiglaravil 336 koroonapatsienti, kellest 44 olid raskes seisus intensiivis.