NordenBladet — Kaitseväe keskpolügoonil algas täna 17. ja 27. pioneeripataljonide tehnikarühmade reservväelaste ning Ühendkuningriigi ja Prantsusmaa pioneeride koostööharjutus, mille käigus valmivad tõkkesõlmed pannakse homme proovile.

Harjutuse käigus segati 17. ja 27. pioneeripataljonide tehnikarühmad omavahel ning anti ette kaks lõiku, kuhu koostöös liitlastega tuli rajada tõkkesõlmi nii ratas- kui ka roomiktehnika peatamiseks või aeglustamiseks.

„Tahame näidata, kui võimekad me oleme ja kombineerida väga palju erinevaid asju,“ ütles harjutuse juht nooremleitnant Mari-Liis Länik. „Tuua põllule betooni, panna natuke metalli, kasutada rasketehnikat, kaevata ja puurida auke, panna palki, siduda traati. Masinapark on suur, reservväelaste oskused head ning seda saab kombineerides väga võimekalt rakendada.“

Nooremleitnant Länik lisas, et reservväelastel on kasutada erinevaid masinaid alates roomikekskavaatoritest, frontaal- ja kopplaaduritest ning lõpetades kallurite ja treileritega.

Reservväelastest rääkides jagub nooremleitnant Länikul vaid kiidusõnu: „Mina olen äärmiselt rõõmus, sest terve minu eelmise aasta rühm on siin ilusti rivis. Meestel on kõik asjad endiselt lihasmälus, varem reservi arvatud sõdurid said ka järje peale ning ma usun, et tehnikarühma reservistid jäävad lisaõppekogunemisega väga rahule.“

Reservväelase lipnik Gert Kaldmäe juhitav üksus viis täna ellu Prantsusmaa ja Eesti vormikandjate koostöös valminud plaani: „Mul on alluvuses pea kolmkümmend reservväelast ning viisteist ühikut tehnikat, millega rajame tankitõrjekraave, lehtreid, betoontõket ja teisi takistusi, et teha homme Ühendkuningriigi relvavendade elu raskemaks.“

„Me tahame vaadata, kui palju erinevate tõkete valmistamisele aega kuulub ning homme saame teada, kui edukad me tempo aeglustamises oleme,“ rääkis Prantsuse pioneerirühma ülem leitnant Louis ja lisas, et koostöö reservväelastega sujub väga ladusalt.

Valitsus otsustas kolmapäeval kutsuda 1684 reservväelast lisaõppekogunemisele Okas 2021. Kaitseväe juhataja ettepanekul kutsuti lisaõppekogunemisele 17. ja 27. pioneeripataljoni ja 191. ning 291. luurekompanii koosseisu arvatud reservväelased.

Lisaõppekogunemise Okas 21 eesmärk on lahinguvalmiduse kontrollimine. Lisaks harjutatakse koostööd politsei- ja piirivalveametiga, keda toetatakse ajutise piiritara rajamisel. Vahetu julgeolekuoht Eestile puudub, lisaõppekogunemine on harjutava iseloomuga ja eelnevalt planeeritud.