NordenBladet — Illegaalselt Poola piiri ületanud migrandid rääkisid, kuidas Velgevene piirivalve andis neile töövahendid ja sundis piiri ületama. Uudisteagentuuri Reuters ajakirjanikud kohtusid migrantidega ühes Poola piiriäärses varjupaigas. Üks neist oli Poola piiri ääres olnud alates 12. novembrist.

Süüriast pärit, aga viimased aastad Liibanonis elanud isik rääkis, et Valgevene võimud juhatasid nad läbi metsa ning käskisid „minna Poola”. Vastasel korral ähvardati kasutada jõudu.

Kui migrandid üle piiri ei pääsenud, siis üritati neid jõuga sundida. Migrant rääkis, et neil polnud vett, süüa ega midagi. Valgevenelased kogusid kokku ligi 500 inimest, kes viidi öösel piiri äärde. Migrandid suruti Valgevene poolelt Poola piiri äärde. Neile anti mingid tokid, mille abil ületati piir ja peideti end metsa.

Poola politsei andmetel loopisid Valgevene sõjaväelased reedel Starzyna küla lähedal Poola piirivalvureid, politseinikke ja sõjaväelasi kividega ning kahjustasid autosid.

Inimesed üritasid traataeda katki rebida. Kohal olid erariietes Valgevene sõjaväelased. Nad loopisid kividega ja andsid migrantidele tööriistu, et aeda katki teha.

Valgevene sõjaväelased karjusid: „Minge, minge, tagasi tulla ei tohi!” Ühel migrandil oli jäänud pere maha ja ta tahtis tagasi minna, aga talle hüüti: „Kui tagasi tuled, siis tapame su ära!”

Piiri ääres olevate migrantide arv on vähenenud pärast seda, kui Valgevene muuutis reedel taktikat. Piirikriis pole veel läbi.