NordenBladet — Haridus- ja Teadusministeerium kuulutab teadus- ja arendustegevuse programmi „Eesti keeletehnoloogia 2018–2027“ raames välja avatud taotlusvooru „Dialoogsüsteemi mudelite võrdlev analüüs ning detsentraliseeritud õppe meetodi rakendamine“

Dialoogsüsteemidele sarnanevad lahendused on viimastel aastatel leidnud järjest rohkem kasutust nii era- kui avalikus sektoris, kus üheks võimalikuks eesmärgiks on kliendisuhtluse parendamine ja automatiseerimine. Selliste dialoogsüsteemide loomine eeldab erinevat lähenemist nii teenuste kui ka konkreetsemate kasutuskontekstide puhul, mistõttu on algetapis oluline arvestada, kuidas dialoogsüsteemi erinevad võimalikud mudelid toimivad.

Juba toimivate dialoogsüsteemide kõrvalsaaduseks on dialoogilised andmed, mida on võimalik kasvõi süsteemi enda kvaliteedi tõstmiseks efektiivselt ära kasutada. Paraku puudub hästitöötav süsteem, kuidas neid suuri andmehulki hallata ning töödelda efektiivselt ja turvaliselt.

Projekti eesmärk on koostada võrdlev analüüs erinevatest dialoogsüsteemi mudelitest ja nende toimimisest põhinedes olemasolevatele avaliku sektori asutuste dialoogi andmetele. Üheks eesmärgiks on teada saada, millised mudelid (minimaalselt viis) ja kui hästi eri (suhtlus)kontekstides toimivad ning kuidas oleks võimalik mudelite toimivust parandada. Sealhulgas tuleks kaardistada edasised tegevused, kuidas mudelite toimivust saaks parandada.