NordenBladet — Riigikogu liikmed küsisid tänases infotunnis peaminister Kaja Kallaselt valitsuse otsuste kohta COVID-19 kriisis.

Riigikogu liige Helir-Valdor Seeder küsis valitsusjuhilt koolides õpilaste testimise kohta. Ta tõi välja, et juba märtsis tegi teadusnõukoda ettepaneku alustada koolides testimist ning Haridus- ja Teadusministeerium teatas ka, et sellel otstarbel eraldatakse 850 000 eurot. Seeder märkis, et testide soetamine jäi tegelikult oktoobri lõppu ja novembri algusesse, testimine jäi hiljaks ja kogu hange leidis erinevate osapoolte teravat kriitikat. Teda huvitas, miks valitsus on olnud pool aastat otsustamatu ja lõpuks otsustas kiirkorras ning kuidas kujunes kiirtestide hange.

Peaminister Kaja Kallas viitas suvel lapsevanemate seas läbi viidud uuringule, mis tõi välja, et lapsevanemate valmidus lapsi vaktsineerida on tunduvalt kõrgem kui lapsevanemate valmidus lasta oma lapsi testida. Kallase sõnul töötati valitsuses selle uuringu põhjal välja juhised, kuidas koolides testida eelkõige lähikontaktseid õpilasi. Kui nakkuse levik kasvas, otsustati viia läbi skriining kõikides koolides, et noppida positiivsed varakult välja.

Valitsus otsustas 14. oktoobril, et skriining kõikides koolides algab peale koolivaheaega, mis lõppes 1. novembril. „Testimine koolides on toimunud peale koolivaheaega ja see on läinud tegelikult oodatust edukamalt,“ ütles Kallas. Ta märkis, et nädala jooksul nopiti kiirtestidega välja üle 900 positiivse proovi, kelle PCR-test osutus ka hiljem positiivseks.

Kallase sõnul tuvastati kiirtestidega ka need inimesed, kellel ei olnud veel sümptomeid. Nad jäid koju ja tänu sellele katkestati nakkusahelad.

Peaminister vastas veel Ruuben Kaalepi küsimusele vaktsiinikahjustuste fondi kohta, Helmen Küti küsimusele olukorra kohta riigis ja Sven Sesteri küsimusele kriisijuhtimise kohta. Veel vastas valitsusjuht Peeter Ernitsa küsimusele kohalike omavalitsuste volikogude (KOV) valimiste kohta ja Kalle Grünthali küsimusele vaktsineerimisest.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik vastas Riigikogu liikme Paul Puustusmaa küsimusele vaktsiinipasside kohta ja Heiki Hepneri küsimusele tervisekriisi kohta.

Infotunnis osales ka maaeluminister Urmas Kruuse.