NordenBladet — Kas jutud tavameedia surmast vastavad tõele või kuidas jõuda teadusteemadega inimesteni, kes meediat ei tarbi? Need ja teised olulised teemad võetakse luubi alla neljapäeval, 11. novembril toimuval konverentsil „Alternatiivsed meetodid teaduskommunikatsioonis”.

Konverentsil jagavad kogemusi Duo Media Networks juhatuse esimees Jüri Pihel, meediauurija Marju Himma-Kadakas, geeniteadlane Tõnu Esko, AHHAA teaduskeskuse juhataja Andres Juur ja paljud teised. Teaduskommunikatsiooni olukorrast turbulentses keskkonnas räägib Aalborgi Ülikooli teaduskommunikatsiooni professor ja rahvusvahelise kogemusega nõunik David Budtz Pedersen. Konverentsi modereerib täiesti ebatraditsiooniline muusik ja  saatejuht Indrek Vaheoja.

Konverentsil käsitletakse teaduskommunikatsiooni nii teadlase kui ajakirjaniku vaates aga ka teadusteemade kajastamist sotsiaalmeedias ja ettevõtluses. Lisaks jagatakse häid kogemusi, kuidas tutvustada teadust erinevate kunstivormide kaudu.

Eesti Teadusagentuuri juhatuse esimehe Anu Noorma sõnul on oluline teadusteemade silmapaistvus ning loovate lahenduste kasutamine: „Teadus on meie elus olulisemal kohal kui kunagi varem. See on kõikjal meie ümber – meditsiinis, toidus ja puidus, aga ka kunstis, arhitektuuris ja ettevõtluses. Oluline on rääkida teadusest nendes keskkondades ja platvormidel, kus erinevad sihtrühmad päriselt on. Konverentsil arutame, kuidas viia teadust inimesteni mitte ainult mõeldes „kastist-välja” vaid täiesti „kastivaba”  lähenemisega.“

Päev kulmineerub piduliku auhinnatseremooniaga, kus jagatakse koostöös Haridus- ja Teadusministeerium ning Eesti Teaduste Akadeemiaga välja Eesti teaduse populariseerimise auhinnad. Auhinnad annab üle kantsler Kristi Vinter-Nemvalts koos žürii esimehe, akadeemik Ene Ergmaga. Konverentsil antakse üle ka Eesti Teadusajakirjanike Seltsi teadusajakirjanduse sõbra auhind „Ökul“.

Käesoleval aastal juba 14. korda toimuv teaduskommunikatsiooni konverents on suunatud kõigile, kes puutuvad kokku teaduskommunikatsiooniga – ajakirjanikud, kõrgkoolide kommunikatsioonitöötajad, teaduse populariseerijad ja teised huvilised. Konverents toimub Tallinnas Swissôtelis kell 10.00.