NordenBladet — Šotimaal Glasgow’s oleval COP26 maailma kliimakonverentsil otsustati, et metsa raiumine lõpetatakse 2030. aastaks.
Riigijuhid kirjutavad alla kokkuleppele, milles lubatakse lõpetada metsa raiumine 2030. aastaks, vahendab BBC.

Kliimakonverentsi võõrustanud Suurbritannia peaminister Boris Johnson ütles, et otsus on ajalooline, et saavutada kliima soojenemise ärahoidmine 1,5 kraadi võrra. Johnson ütles, et selliste meetmete abil on võimalik lõpetada inimkonna pikk ajalugu looduse vallutajana ning hakata selle asemel looduse kaitsjaks.

Samalaadsed otsused tehti ka New Yorgi kliimakonverentsil 2014. aastal. Siis seati eesmärgiks metsa raiumise vähendamine poole võrra 2020. aastaks ja metsa raiumise lõpetamine 2030. aastaks.

Kliimaorganisatsioon Greenpeace on juba otsust kritiseerinud, et see annab veel võimaluse jätkata 10 aastat metsa raiumisega.

Kokkuleppele kirjutab alla üle 100 riigi. Nende riikide territooriumil on ligi 85 protsenti maailma metsadest. Kokkuleppele kirjutab alla ka Brasiilia, kus on maha võetud palju Amazonase vihmametsa. Ebaseadusliku metsaraie poolest tuntud Venemaa kirjutab samuti kokkuleppele alla.

Kokkuleppe toetuseks ja metsaraie lõpetamise kompenseerimiseks lubatakse ligi 20 miljardit USA dollarit.

Metsa raiumine aitab kaasa kliimakriisile, kuna metsad seovad süsihappegaasi. Ligi neljandik inimtegevuse poolt tekkivast süsihappegaasist tuleb maa kasutamisest, see on põllumajandusest ning metsa majandamisest.