NordenBladet — Riigikogu liikmed uurisid tänases infotunnis peaminister Kaja Kallaselt ja sotsiaalkaitseminister Signe Riisalolt COVID-19 olukorra ja koroonakriisi lahendamise kohta Eestis.

Riigikogu liige Helle-Moonika Helme soovis teada, kas COVID‑19 ja ka muteerunud COVID on tänaseks Terviseameti ohtlike uudsete haiguste nimekirjast välja võetud ning see ei ole enam ohtlik ega uudne haigus.

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo vastas, et COVID‑19 on tänaseks haigus, millega me peame elama ja sellega kohanema. Sellega kohanemise võimalused on Riisalo sõnul nii ravi olemasolu kui ka vaktsiinide olemasolu. „See tähendab seda, et formaaljuriidiliselt on väga raske klassifitseerida COVID‑it uudse ohtliku nakkushaiguse alla, mis omakorda ei tähenda seda, et tegemist ei oleks tervisekriisiga,“ rääkis Riisalo.

Riigikogu liige Helir-Valdor Seeder küsis peaminister Kaja Kallaselt, kuidas tagada parem vaktsineerimise korraldus Eestis ja vähendada koormust haiglate võrgule. Seeder tõi välja, et reeglid võiksid olla kõigile ühtsed ja loogiliselt arusaadavad. Ta viitas, et praegu kehtib kord, kus haiguse läbipõdenutele väljastatakse kuuekuune tõend, samas vaktsineeritud inimeste tõend kehtib üks aasta. Samuti huvitas teda, miks ei ole võimalik antikehatesti tulemuse alusel saada COVID‑19 läbipõdemise tõendit.

Valitsusjuht selgitas, et teadusnõukoda ei ole teinud valitsusele ettepanekut pikendada läbipõdemise tõendi kehtivusaega ühe aasta peale. Kallase sõnul on see seotud ka sellega, et Euroopas on kokku lepitud läbipõdemise tõendi kehtivuse ajaks kuus kuud. Kallas möönis, et antikehasid perearstid arvestavad, kui nad annavad läbipõdemise tõendeid. „Kui antikehad on väga kõrgel tasemel, siis järelikult inimene on haiguse läbi põdenud,“ ütles Kallas ja lisas, et perearstid arvestavad antikehadega vastavalt immunoprofülaktika komisjoni soovitustele.

Peaminister Kaja Kallas vastas veel Eduard Odinetsi esitatud küsimusele korruptsiooni uurimisest ja Merry Aarti küsimusele migratsioonist ja elamislubadest.

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo vastas veel Helmen Küti küsimusele valdkonna prioriteetidest ja rahastusest 2022. aastal ning Priit Sibula küsimusele perelepitusest.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas vastas Martin Helme küsimusele lennundusest, Urmas Reitelmanni küsimusele Rail Balticu rajamiseks vajalikest ehitusmaavaradest ning Aivar Koka küsimusele merendusest. Samuti vastas minister Aas Riho Breiveli küsimusele autotranspordiga raskeveoste vedamise efektiivistamisest.