NordenBladet — Riigikogu rahanduskomisjoni istungil arutati riigieelarve seaduses muudatusi, et suurendada riigieelarve detailsust ja läbipaistvust.

Rahanduskomisjoni esimehe Erki Savisaare sõnul optimeerivad muudatused riigieelarve ja riigi eelarvestrateegia koostamise protsesse ning loovad paremad alused läbipaistvamaks ja selgemaks eelarvestamise protsessiks.

„Eelnõuga korrigeerime riigieelarve paindlikkuse reegleid, mis võimaldab riigieelarve detailsuse suurenedes säilitada siiski ülevaatlikkuse,“ ütles Savisaar. Ta selgitas, et riigieelarve seaduse muutmine on seotud menetluses oleva 2022. aasta riigieelarvega. „Muudame riigieelarve liigendust puudutavaid sätteid, mis teeb iga-aastase riigieelarve seaduse tegevuspõhise vaate detailsemaks.“ märkis Savisaar. Tema sõnul viime eelarve koostamise kaks astet täpsemaks – programmi tegevuse tasemele ning jälgime, et seletuskiri kataks kõik olulised eelarve eraldised.

Rahanduskomisjoni aseesimees Aivar Kokk pidas tähtsaks riigieelarve ja eelarvestrateegia protsessi ressursikulu vähendamist.

„Eelnõuga viime eelarveliste tulude ja kulude sisuliste ja detailsete arutelude arvu valitsuse tasandil aastas kahelt arutelult ühele ning riigieelarve strateegia ja riigieelarve dokumentide koostamise sügisesse,“ ütles Kokk. Ta lisas, et kevadel esitatakse jätkuvalt Euroopa Komisjonile stabiilsusprogramm eelarvepoliitiliste suundadega. Need on eelarvepositsioon, võlakoormus, tulu ja kulutasemed.

Riigieelarve seaduse muutmise eelnõuga sõnastatakse uue strateegilise arengudokumendina riigi pikaajaline arengustrateegia, mis loob õigusliku aluse poliitikavaldkondade terviklikule strateegiale „Eesti 2035“. Seaduse jõustumine on ette nähtud 1. detsembril 2021.

Rahanduskomisjon otsustas saata valitsuse algatatud riigieelarve seaduse muutmise seaduse eelnõu (436 SE) Riigikogu täiskogu istungile 20. oktoobril ettepanekuga esimene lugemine lõpetada.