NordenBladet — Sotsiaal- ja terviseministeerium on koos haridus- ja kultuuriministeeriumi, töö- ja majandusministeeriumi ning justiitsministeeriumiga koostanud valitsuse eelnõu ELi digitaalse koroonatõendi ehk koroonapassi riikliku kasutamise kohta ning see esitatakse parlamendile septembri keskel.

Sotsiaal- ja tervishoiu valdkonna ministrite töörühm arutas koroonapassi kasutuselevõttu 9. septembril 2021.

Piirangutele tuleb alternatiiv: klientidelt saab küsida koroonapassi
Praktikas tähendab koroonapass ELi koroonatõendit, mis on juba saadaval Omakanta teenusest (tõend koroona vastu vaktsineerimise, koroonatesti tulemuse või koroonahaiguse läbipõdemise kohta). Seega ei kavandata Omakanta teenuse jaoks uut koroonapassi.

Koroonapassi kasutuselevõtt tähendab, et ELi koroonatõendit saab Omakanta kaudu tulevikus kasutada erinevatel puhkudel või üritustel osalemise tingimusena.

Koroonapiirangute alternatiivina võidakse nõuda klientidelt koroonapassi kasutamist ja selle esitamist. Koroonapassi kasutamine oleks seda kasutusele võtvatele asutustele vabatahtlik. Koroonapassi kasutataks alternatiivina ainult siis, kui vastava sündmuse või ruumi piirangud on kehtestatud.

Koroonapassi saab lugeda mobiilirakendusega
Ürituse korraldaja saab koroonapassi lugeda mobiilseadmest, kuhu on laetud koroonatõendi lugeja nimeline rakendus. Rakendus loeb tõendi QR-koodi, mille tulemusena kuvatakse ekraanile kinnitamist või tagasilükkamist tähistav kiri. Rakenduse koroonatõendi lugemiseks saab rakenduste poest.

Koroonatõendi lugeja on uus rakendus, mis ei kogu ega salvesta tõendi teavet ega kuva inimese tervisealast teavet. Kui rakendus loeb tõendi kinnitatuks, kuvatakse isiku nimi ja sünniaeg, kuid mitte isikukoodi. Kui tõend tagasi lükatakse, ei kuvata ekraanile nime, sünniaega ega isikukoodi.