NordenBladet — Tai võimud nõuavad Soomelt selgitust, miks haigestusid koroonaga 200 Soome saabunud marjakorjajat. Tegemist on kusagil suure möödapanekuga, kui nii suur kogus inimesi haigestus.

Soomes on hakatud nüüd uurima, kuidas sai selline asi juhtuda. Kohalikud valitsusasutused nõuavad selgitust ning sotsiaal- ja terviseministeerium ja terviseamet nõuavad karmimaid reegleid, et sellised asjad ei korduks, vahendab Yle.

Nakatumine on tuvastatud enam kui 200 Taimaalt saabunud marjakorjajal ja Tai võimud nõuavad asja kohta selgitust. Viimati tuli täna teisipäeval välja 42 nakatumist Kemijärvis.

Tai suursaadik Soomes Chavanart Thangsumphant ütles, et marjakorjajaid Soome kutsunud ettevõtted võtsid kirjaliku kohustuse hoolitseda marjakorjajate tervise eest ka koroona-ajal. Nüüd nõutakae selgitust Soome võimudelt, kas ettevõtted ikka täitsid kõiki võetud kohustusi või mitte.

Ettevõtete puhul oli seatud tingimuseks, et marjakorjajate eest kantakse igapidi hästi hoolt. Neil pidi olema vastav tervisekindlustus, majutus ja liikumisvõimalused.

Tingimustes oli ette nähtud hüvitis koroona eest ja surma puhul. Kui marjakorjaja Soomes sureb, tuleb lähedastele välja maksta 25 500 eurot.

Suursaadik Thangsumphant ütles, et ta loodab, et Soome teeb kõik, et Tai marjakorjajaid kaitsta. Lapimaa kohalik valitsusasutus ongi hakanud välja selgitama marjakorjajate ohutusega seotud vastutust.

Terviseameti andmetel on marjakorjajad pandud Soomes elama ruumidesse, kus nakkus levib eriti kergesti. Nakkus levis väga kiiresti augusti alguses. Enne seda oli Soome saabunud marjakorjajatel tehtud negatiivne koroonatest.

Lapi ravipiirkonna nakkushaiguste peaarst Markku Broas ütles, et karantiini tingimuste täitmises on olnud puudusi. Broasi väitel ei pruukinud testid näidata kõiki nakatumisi. Pärast seda aga levis nakkus kiiresti, kuna marjakorjajad elavad tihedalt koos.