NordenBladet — Riigikogu väliskomisjon kogunes täna õhtul erakorraliselt, et kõneleda Eesti tegevusest seoses olukorraga Afganistanis. Komisjon rõhutas konsensuslikult, et valitsus peaks kiiremas korras võimaldama Eesti afgaani koostööpartneritele varjupaiga andmist.

Komisjoni esimees Marko Mihkelson toonitas, et praeguse olukorra puhul on iga tund tegutsemisega viivitamist kaotatud aeg. „Eesti moraalne ning poliitiline kohustus on toetada kiiremas korras meie afgaanidest koostööpartnereid, kelle elud on ohus ning kes meie poole asüülipalvega on pöördunud või seda lähiajal teevad. Kõige olulisem on anda rahvusvahelist kaitset neile, kes seda hetkel tõeliselt vajavad,“ lisas Mihkelson.

„Valitsus peab kiirendama oma otsuse langetamist humanitaarküsimuste lahendamises,“ rõhutas väliskomisjoni aseesimees Mihhail Lotman. „Kindlasti tuleb kiiremas korras üle vaadata Eestiga seotud programmid Afganistanis, pidades silmas ennekõike inimeste julgeolekut,“ lisas ta.

Ülevaate olukorrast Afganistanis ning Eesti tegevusest rahvusvahelisel tasandil andsid komisjonile välisminister Eva-Maria Liimets ning MTÜ Mondo juhatuse esimees ja Afganistani tegevuste koordinaator Riina Kuusik-Rajasaar.

Komisjon jätkab teema käsitlemisega lähiajal.