NordenBladet – Justiitsministeerium tutvustas neljapäeval valitsusele õiguslikku analüüsi, milles leiti, et kolmandatest riikidest Eestisse saabuvad välismaalased peavad esitama negatiivse koroonatesti või vaktsineerimistõendi.

Valitsuse otsuse kohaselt pääsevad välismaalased Euroopa Liidu välistest kõrge nakkusriskiga riikidest Eestisse üksnes juhul, kui nad teevad enne Eestisse saabumist koroonaviiruse testi ja selle tulemus on negatiivne.

Kehtima jäävad senised erandid, kellele Eestisse saabumisel isolatsioonis viibimise või testi tegemise kohustust ei rakendata. Nendeks on näiteks diplomaadid ja rahvusvaheliste kaubavedude autojuhid. Eesti elanikele on riiki saabumisele eelneva testi tegemine soovitatav, kuid mitte kohustuslik.

“Praegu on inimesel võimalik end kas testida või jääda eneseisolatsiooni kümneks päevaks – testimisvõimalusega oleks see olnud leebem ja lühem kahe testi puhul – või siis vaktsineerimistõendi alusel vabalt liikuda. Nüüd on eesmärk, et ilma negatiivse testita või vaktsineerimistõendita üldse riiki siseneda ei saaks,” selgitas tervise- ja tööminister Tanel Kiik.

Ministri sõnul tunnustab Eesti piiril ka sellise vaktsiiniga läbitud kuuri, mis ei ole praegu Euroopa Liidus heaks kiidetud.

“Praeguse seisuga tõesti Eesti aktsepteerib erinevaid vaktsiine, nii neid, mis on saanud Euroopa Liidus, Ameerika Ühendriikides müügiloa kui ka laiemalt aga oluline on just see, et riigipiiri ületamisel peab olema PPA-l võimalus veenduda, et vaktsineerimistõend on usaldusväärne. Kõige kindlam ja usaldusväärsem on loomulikult kasutada Euroopa Liidu Covid-i tõendeid, on nad vaktsineerimise, läbipõdemise või negatiivse testi kohta. Kui on tegemist mingi muu tõendiga, siis see peab olema väga turvaline, selgelt arusaadav, et tegemist on korrektse paberiga. Kui tekib mingi kahtlus, siis sellisel juhul tulebki rakendada kohapeal testimist, et veenduda selles, et riiki sisenevad välismaalased on nakkusohutud,” ütles Kiik.

Muudatused lisanduvad praegusele korrale, mille kohaselt peab kõrge nakkusriskiga riigist Eestisse saabuv inimene, kes pole vaktsineeritud ega koroonat läbi põdenud, jääma kümneks päevaks eneseisolatsiooni. Isolatsiooniaega on võimalik lühendada kahe negatiivse PCR-testiga, millest esimese saab teha kuni 72 tundi enne Eestisse jõudmist või kohe selle järel ning teise mitte varem kui kuuendal päeval pärast esimest testi.

Lisaks leppis valitsus neljapäeval kokku, et kõrge nakkusohuga riikidest Eestisse saabumisel aktsepteeritakse PCR-testi kõrval ka antigeeni kiirtesti. Kui esmase kiirtesti tulemus on negatiivne, tuleb isolatsiooniaja lühendamiseks teha kuuendal päeval PCR-test.