NordenBladet – Alates eilesest, 01. juulist hakkas terve Euroopa Liit kohaldama Covidi digitõendit käsitlevat määrust. See tähendab, et ELi kodanikele ja elanikele on nüüd võimalik kogu ELis väljastada Covidi digitõendeid ja neid ka kontrollida.

Enamik liikmesriike, samuti Norra, Island ja Liechtenstein olid juba alustanud tõendite väljastamist enne tähtaega. Kõigest viis viimast alustasid sellega 01.juulil. Valmisolek digitõend kasutusele võtta on ka Shveitsil, San Marinol ja Vatikanil.

ELi Covidi digitõendi eesmärk on lihtsustada Covid-19 pandeemia ajal vaba ja ohutut liikumist Euroopa Liidu piires. See on kõigile kättesaadav ning selles kajastub koroonaviiruse testimine, selle vastane vaktsineerimine ja/või sellest tervenemine.

Kõigil eurooplastel on õigus vabalt liikuda ka ilma tõendita, kuid viimane vabastab reisijad sellistest ebameeldivatest piirangutest nagu näiteks karantiinis viibimie.


Neljapäevast (01.07.2021) kehtib Euroopa Liidu 27 riigis ametlikult vaktsiinipass, mis laseb vabamalt Euroopas reisida. Vaktsiinipass on QR-koodiga digitaalne tõend, mis näitab, et inimene on vaktsineeritud, haiguse läbi põdenud või andnud negatiivse koroonaproovi.

Euroopa Komisjon soovitab, et alla 16-aastased lapsed peaksid saama reisida koos vanematega samadel tingimustel, kuid enne reisi tuleks siiski kontrollida sihtkohamaa tingimusi.

Maailma Terviseorganisatsioon on mures, et nakatumine on Euroopa riikides tõusuteel, eriti on märgata nakatumise suurenemist jalgpalli Euroopa meistrivõistlusi võõrustavates linnades.

Reisimisel tasub siiski ettevaatlik olla, sest nakatumine on suurenenud turismi tõttu taas tõusuteel. “Kümme nädalat kestnud periood, mil 53 Euroopa regiooni riigis nakatumiste arv vähenes, on lõpule jõudnud. Eelmisel nädalal suurenes nakatumiste arv kümme protsenti, kuna suhtlemine on tihenenud, reisitakse, kogunetakse, leevendatakse piiranguid. Seejuures muutub olukord kiiresti seoses uue delta viirusetüvega (India tüvi) ja regioonis on vaatamata liikmesriikide suurtele jõupingutustele miljonid inimesed veel vaktsineerimata,” avaladas Maailma Terviseorganisatsiooni Euroopa piirkonna direktor Hans Kluge.

Kuidas saan vaktsineerimisele?

  • Vaktsineerimise aja saab broneerida digiregistratuuri kaudu www.digiregistratuur.ee, helistades kohalikku haiglasse või eraraviasutuse registratuuri või riigiinfo telefonil 1247 (seitse päeva nädalas kl 8-20).

Kes saavad vaktsineerida?

  • 17. juunist oodatakse vaktsineerima kõiki Eesti elanikke alates 12. eluaastast.
  • Vaktsineerimine lükatakse ajutiselt edasi, kui sul on parajasti kõrge palavik, põed hetkel COVID-19 haigust või oled olnud lähikontaktne.
  • COVID-19 haiguse läbipõdenuid on soovituslik vaktsineerida ühe doosiga 6. kuul pärast
    tervenemist ning seejärel lugeda vaktsineerimiskuur lõpetatuks. Ka siis, kui COVID-19 haiguse läbipõdemisest on möödunud rohkem kui 6 kuud, on soovituslik vaktsineerida vaid ühe doosiga pikaajalise kaitse tagamiseks. Läbipõdenutele ei ole teise doosi tegemine vajalik, samuti võib sel juhul olla vaktsiini reaktogeensus kõrgem ja esineda rohkem kõrvaltoimeid.
  • Kui inimene haigestub 2 nädala jooksul pärast esimese vaktsiinidoosi saamist COVID-19 haigusesse, tuleks lugeda ta läbipõdenuks ning vaktsineerida ühe doosiga soovitavalt 6. kuul pärast tervenemist. Seejärel lugeda vaktsineerimiskuur lõpetatuks. Inimesele, kes on vaktsineeritud ühe doosiga ja kes haigestub COVID-19 haigusesse rohkem kui kaks nädalat pärast esimest doosi, kuid enne teise doosi saamist, ei ole vajalik teist doosi manustada ning vaktsineerimiskuuri võib lugeda lõpetatuks.
  • Vaktsineerimise võimaluste lisandumise kohta saad infot vaktsineeri.ee uudistest ja üldistest teavituskanalitest.

Sinu vaktsineerimise kohta kantakse teave tervise infosüsteemi, kus saad seda ka ise oma digiloost vaadata ja vajadusel paberil e-immuniseerimispassi välja printida. Soovi korral võid info lasta kanda ka paberkandjal kollasesse vaktsineerimispassi.

Samal teemal:

Soome parlament kinnitas (02.07.2021) uue piiriületuse mudeli – nii pääseb edaspidi Soome

Eesti: Tänasest saab luua patsiendiportaalis endale Euroopa Liidu COVID digitõendi

Soome piirivalve juhised piiriületuse kohta alates 21. juunist 2021