NordenBladet — Soome maksuportaalile Taloustaito saabus küsimus, et kui suvilasse paigaldati 2021. aasta kevadel päiksejaam ja arvet pole veel esitatud, kas selle eest saab soodustust juba käesoleval aastal.

Vastab maksujurist Miika Härkönen:

Soodustust saab juba käesoleval aastal pärast arve tasumist. Kuivõrd soodustuse suurus sõltub arvel toodud summast, peab arve ära ootama.

Kodumajapidamise maksusoodustuse saamine eeldab, et töid teinud firma on kantud vastavasse ettemaksuregistrisse. Enne arve tasumist tasub kontrollida ettevõtte registriandmeid.

Kodumajapidamise soodustus võetakse arvesse vastava aasta maksustamises. Käesoleval aastal tehtud ja selle eest makstud töö eest saadakse soodustust 2021. aasta tuludeklaratsioonis.

Kodumajapidamise soodustust tuleb eraldi taotleda kas Omavero portaali kaudu või spetsiaalsel kodumajapidamise soodustuse blanketil, kui soodustust pole kantud eeltäidetud deklaratsiooni või selle summa on vale.

Kodumajapidamise soodustuse summa võib olla kantud juba järgmisel kevadel eeltäidetud tuludeklaratsiooni, kui eelnevalt on maksuametile edastatud kodumajapidamise kuludega seotud info ettemaksuprotsendiga seoses või Palkka.fi teenuse kaudu.

Kui kodumajapidamise soodustust ei taotleta 2021. aasta eest, siis saab seda veel taotleda kuni 2024. aastani.