NordenBladet — Täna allkirjastati Teaduskeskuse AHHAA asutajate ühiste kavatsuste protokoll, millega kolm asutajat – Haridus- ja Teadusministeerium, Tartu linn ja Tartu  Ülikool – avaldavad oma tahet toetada teaduskeskuse tegevust aastatel 2021-2031. Dokumendile kirjutasid alla haridus- ja teadusminister Liina Kersna, Tartu linnapea Urmas Klaas ja Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser.

2009. aastal sõlmisid asutajad esimese koostööleppe, et ehitada teaduskeskuse hoone. Täna, 7. mail sai maja kümneaastaseks ning asutajad uuendasid oma kokkuleppeid, sõnastades uued suunad ja ootused ning leppides kokku keskuse edasise rahastamise.

Haridus- ja teadusministri Liina Kersna sõnul on AHHAA kui teaduslikku mõtteviisi populariseeriv külastuskeskus oma eesmärki igati täitnud. “AHHAA on kujunenud oluliseks haridustegevuste kantsiks, mille algatused võimaldavad mitmekesistada õpet ning muuta füüsika, keemia ja matemaatika eluliselt lihtsaks ja huvitavaks,” ütles Kersna. “Loodetavasti saame seda tegevussuunda tulevikus koos edasi arendada ja kasutada AHHAA häid kogemusi ka teistes haridusasutustes. Soovin, et AHHAA tegevused jätkuksid vähemalt sama edukalt ning jõuaksid kõigi õppuriteni üle kogu Eesti,” lisas ta.

Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul ei ole AHHAA mitte ainult Tartu kõige populaarsem turismiatraktsioon, vaid on unikaalne just tänu võimekusele äratada lastes ja noortes huvi teaduse vastu kordumatute elamuste kaudu. “AHHAA meeskonna oskus mõelda kastist välja ja olla oma lahendustega alati üks samm ajast ees on just see, kuhu Tartu ka tervikuna pürgib,” lisas Klaas.

Tartu Ülikooli rektor professor Toomas Asser sõnas, et pea veerand sajandi eest Tartu Ülikooli projektina alustanud teaduskeskus on sihikindlalt tegutsenud selle nimel, et äratada lastes huvi loodus-, täppis- ja tehnoloogiateaduste vastu ning toetada teaduspõhist mõtteviisi. Tema sõnul on AHHAA keskuse majast saanud nii tartlaste kui ka linna külaliste jaoks üks Tartu linna maamärk, kuid Tartu Ülikooli koostöö AHHAA keskusega ulatub maja piiridest palju kaugemale. “Meie ühine ülesanne on aidata Eesti koolide õpetajatel leida teaduspõhiseid ja toimivaid viise, kuidas sütitada lastes huvi õppimise, aga eriti reaalainete vastu. Reaalainete õpetajate süvenevat puudust arvestades on see tugi eriti oluline,” märkis rektor. Tema sõnul on Tartu Ülikoolil ja AHHAA keskusel Tartus ka väga head partnerkoolid, kellega koos ahhaaliku kooli mudelit arendada.

Ühiste kavatsuste protokoll allkirjastati sümboolses kohas – hiiglase laua taga, kasutades ülisuuri pastapliiatseid ja templeid, mille AHHAA keskus pärast allkirjastamist asutajatele kinkis. Üleelusuuruses laud ja toolid olid AHHAA keskuse kõige esimesed eksponaadid.

Enne ahhaalikult põnevat allkirjastamistoimingut said asjaosalised allkirja andmist harjutada laserkiire, piima ja ka kunstverega.