NordenBladet — Haridus- ja Noorteameti hallatavas Eksamite Infosüsteemis viiakse 9. aprillil läbi Tallinna seitsme gümnaasiumi e-sisseastumistest. 16. aprillil toimub e- sisseastumistest aga õpilastele, kes kandideerivad Tartu viide gümnaasiumisse ning 18 kooli üle Eesti.

Haridus- ja Noorteameti testide ja hindamise osakonna juhi Aimi Püüa sõnul on e-sisseastumistestide ettevalmistamisel olnud tihe koostöö gümnaasiumitega, kes e-sisseastumistestideks Eksamite Infosüsteemi keskkonda kasutavad. „Eks see on kõigile osapooltele suur väljakutse – koolid on koostanud ülesanded, mis aitavad välja valida just neile sobivad õppurid. Harno pakkus tuge ülesannete digitaliseerimisel ja tagame tehnilise platvormi, kus üheaegselt tuhanded õpilased saavad e-testi sooritada,“ selgitab Püüa.

Tallinna Reaalkooli direktor Ene Saar kinnitab, et tänastes oludes on e-sisseastumistestid ainuvõimalikud. „Eelmise aasta testide koostamise ja läbiviimise kogemuse analüüsi põhjal oleme head õnnestumised rakendanud ning parenduskohtadest õppinud. Tänavu on seitsme kooli õpetajate ja Harno metoodilises koostöös valminud e-sisseastumistestid, mis on disainitud nii, et õpilased saavad näidata oma teadmisi erinevat tüüpi ülesandeid lahendades. Gümnaasiumi e-sisseastumistest on üks osa kooli astumise protsessist, lisaks vestleme õpilaskandidaatidega ning vestlus on kindlasti väga kaalukas osa kooli pääsemisel,“ tõdeb Saar.

Gümnaasiumite e-sisseastumistesti ülesanded on loonud gümnaasiumite õpetajad. Tallinna koolide kandidaatidel tuleb lahendada matemaatika, eesti keele, inglise keele ja füüsika ülesandeid. Iga osa läbimiseks on aega 30 minutit. Tartu ning teiste piirkondade testis osalevate koolidesse astumisel tehakse matemaatika, eesti keele ja loodusvaldkonna ülesandeid ning nende puhul on ühe osa pikkus 60 minutit.

Sisseastumistest toimub Eksamite Infosüsteemis, kuhu õpilasel tuleb logida ID-kaardi, mobiil-ID, Smart-ID või HarID-ga. Edukaks sooritamiseks on oluline, et õpilane oleks enne sisseastumistesti teinud arvuti kontrollimise testi ja harjutustesti. Tallinna koolidesse kandideerijatel oli see võimalus eelmisel nädalal, teistel koolidel on võimalik proovida sisse logimist ja ülesannete lahendamist sel nädalalõpul.

Testil osalejal tuleb enne ülesannete lahendamist läbida edukalt ka isikusamasuse tuvastamine ehk verifitseerimine, mis toimub Veriff-lahenduse abil. Veriffi asutaja ja juhi Kaarel Kotkase sõnul on hea näha, kuidas tehnoloogia abil lahendatakse reaalseid probleeme. “Veriffi kasutamine koolikatsetel on meie tiimile hea väljakutse ja võimalus tehnoloogia võimekus hetkeliste suurte andmemassidega proovile panna. Proovikatsete käigus saime süsteeme testida ja ka häid õppetunde, et tänaste tegelike katsete ajal kõik sujuvalt toimiks.”

9. aprillil osalevad 2200 õpilast nelja kooli ühiskatsetel Gustav Adolfi Gümnaasiumi, Tallinna Inglise Kolledžisse, Tallinna Reaalkooli või Tallinna 21. Kooli astumiseks ning kolme kooli ühiskatsetel Jakob Westholmi Gümnaasiumi, Kadrioru Saksa Gümnaasiumi või Tallinna Ühisgümnaasiumi astumiseks. 16. aprillil toimuvad Tartu viie kooli ühiskatsed Tartu Jaan Poska Gümnaasiumi, Hugo Treffneri Gümnaasiumi, Miina Härma Gümnaasiumi, Tartu Kristjan Jaak Petersoni Gümnaasiumi ja Tartu Tamme Gümnaasiumi astumiseks. Lisaks osalevad testis õpilased, kes pürgivad Tallinna Järveotsa Gümnaasiumi, Tallinna Mustamäe Gümnaasiumi, Tallinna Kristiina Gümnaasiumi, Tallinna Lilleküla Gümnaasiumi, Tallinna Saksa Gümnaasiumi, Pirita Majandusgümnaasiumi, Rapla Gümnaasiumi, Viljandi Gümnaasiumi, Võnnu Gümnaasiumi, Võru Gümnaasiumi, Keila Kooli, Kanepi Gümnaasiumi, Paide Gümnaasiumi, Luunja Keskkooli, Järva-Jaani Gümnaasiumi, Nõo Reaalgümnaasiumi, Tapa Gümnaasiumi ja Jüri Gümnaasiumi. 16. aprillil teevad e-sisseastumistesti 3688 õpilast.

 

Allikas: Haridus- ja Teadusministeerium
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT