NordenBladet — Kõik aprillis riigieksamite sooritajad saavad lasta teha enne eksamit kurguloputusvedelikust võetava PCR koroonatesti, mis on testitava jaoks üks mugavamaid lahendusi. Testimine on eksaminandile tasuta.

„Soovitan kõigil eksamitegijatel kasutada võimalust ning anda enne riigieksameid koroonatest, et kaitsta nii enda kui oma kaaslaste tervist. Kurguproovi andmine on testitava jaoks väga mugav lahendus,“ ütles haridus- ja teadusminister Liina Kersna. Minister meenutas, et lisaks kõigile muudele ettevaatusabinõudele, on ka eksamipäeval väga oluline, et haigustunnuste korral jäädaks koju. „Noored, kes on haiged, eneseisolatsioonis või kelle testi tulemus on positiivne, saavad teha eksami lisaeksami ajal,“ kinnitas minister.

“Koroonaviiruse nakkust kandval inimesel ei pruugi olla sümptomeid, mistõttu kutsun kõiki üles testi tegema, et eksameid saaks sooritada võimalikult turvalises keskkonnas,” sõnas SYNLAB Eesti kliiniline juht, dr Kaido Beljaev.

Terviseametiga kooskõlastatult testitakse eksaminande 72-48 tundi enne kooliruumi kokkutulemist, et riigieksamite sooritamine oleks kõigile asjaosalistele võimalikult ohutu ning kõik saaksid testitulemused õigeaegselt teada.

Eksaminandid saavad proove anda kas koolis või vajadusel valitud testimispunktides. Ministeerium saadab täna koolidele testimise kohta ka infokirja, kust leiab juhised testimist soovivate õppijate andmete kogumiseks.

Proovide kogumine toimub koostöös koolidega paar päeva enne eksameid. Täpsemad juhised saadetakse koolidele käesoleva nädala jooksul. Lisaks toimub koolidele enne eksameid testimise teemaline virtuaalne infopäev.

Soovitame proovi andjatel laadida nutitelefoni SYNLABi rakendus testi.me veebilehelt, et proovi andmise hetkel end seal registreerida.

SYNLABi Tallinna laboris analüüsitakse eksaminandide proovidest koroonaviiruse SARS-CoV-2 olemasolu PCR meetodil. Testi tulemuse saavad eksaminandid keskmiselt 24 tunni pärast. Tulemusi näeb nii digilugu.ee kui SYNLABi testi.me rakenduses. Positiivse proovi andjat teavitatakse tulemusest ka telefonitsi.

Positiivse tulemuse andnud isikud peavad jääma eneseisolatsiooni ning saavad eksami sooritada lisaeksami ajal. Eesti keele riigieksami lisaeksam toimub 17. mail, eesti keel teise keelena lisaeksam toimub 18.–19. mail.

Testimisajad

Eesti keele riigieksamit teeb 19. aprillil üle 7100 eksaminandi ning peamiseks testimispäevaks on kavandatud 16. aprill.

Eesti keel teise keelena eksamit teeb ligi 2800 noort 21. aprilli ja testimine toimub 19. aprillil.

Cambridge’i inglise keele tasemeeksami kirjalikku osa teeb ligi 2000 noort 24. aprillil ning testimine toimub 22. aprillil.