NordenBladet – Soome valitsuserakonnad leppisid kokku riigisisestes liikumispiirangutes. Kuigi Soome ametlik nakatumisnäitaja on praegu 173, on piirkondlikud erinevused küllaltki suured. Näiteks pealinnas Helsingis on näitaja 483, naaberlinnas Vantaal 431 ja ülikoolilinnas Turus 415. Viimase kahe nädala jooksul on Soomes tuvastatud tuhatkond nakatunut rohkem kui kahe varasema nädala jooksul. Koroonaviirus levib kõige rohkem 20-29- ning 30-39-aastaste hulgas.

Soome terviseamet hoiatas, et ilma lisapiiranguteta ootaks Soomet Eesti saatus. Terviseamet pooldab liikumispiiranguid ja leiab, et ainult vaktsineerimise, kõrge nakkusriskiga siseruumide ajutise sulgemise ning maskikandmise kohustusega pole võimalik epideemia plahvatuslikku laienemist riskipiirkondades ära hoida.

Rootsi rahvapartei (RKP), Vasakliit ja Rohelised otsustasid pärast mitmeid päevi kestnud vaidlusi toetada Soome valitsuse plaani kehtestada liikumispiirangud. Kõige rohkem oli liikumispiirangute kehtestamise vastu Vasakliit, kuid kolmapäeva õhtul teatas Vasakliidu parlamendirühm, et toetab valitsuse eelnõud. Vasakliit teatas meediale, et on koroonaviiruse epideemia olukorra pärast mures ja toetab seetõttu täiendavaid piiranguid. Parlamendi Roheliste fraktsiooni juht Emma Kari teatas samuti, et tema partei toetab liikumispiirangute kehtestamist. RKP juht Anna-Maija Henriksson teatas samuti, et tema partei toetab uute piirangute kehtestamist.

Valitsus plaanib piirata liikumist Helsingis, Espoos, Vantaas, Kauniainenis ja Turus.

Eelnõu järgi on lubatud minna tööle või õue kuni kaks inimest koos. Minna ei tohi kaubanduskeskusesse aega veetma või sõpradele külla. Lubatud ei ole ka hulgakesi koos sporti teha.

Eelnõu sisaldab 12 põhjust, mil liikumine on lubatud. Muu hulgas võib kodust lahkuda toidu, ravimite ostmiseks, pangas ja postkontoris käimiseks, arstiabi või sotsiaalteenuste kasutamiseks, tööülesannete täitmiseks, koolikohustuse täitmiseks, avalike ülesannete täitmiseks, ajateenistuses osalemiseks, lähedase inimese eest hoolitsemiseks, individuaalseks kohtumiseks kiriku esindajaga, elukoha vahetuseks või oma kodu või sõiduki hooldamisega seotud käikudeks, lemmikloomaga jalutamiseks, suvilasse kolimiseks.

Soome peaministri Sanna Marini sõnul on liikumispiirangud vajalikud, et vältida tervishoiusüsteemi ülekoormamist.

Soome valitsus annab liikumispiiranguid puudutava eelnõu juba neljapäeval parlamendile üle. Liikumispiirangud peaks jõustuma “võimalikult kiiresti” ning kestma esialgsetel andmetel 14. maini.

Erinevalt aastatagusest eriolukorra kehtestamisest ning Uusimaa maakonna isoleerimisest ei toeta Soome opositsioonierakonnad seekord valitsuse kava.

Paremtsentristliku koonderakonna Kokoomuse juht Petteri Orpo pole enda sõnul veendunud, kas liikumispiirangud on just praegu proportsionaalne ning hädavajalik meede. Tema hinnangul vajaks Soome eelkõige maskikandmise kohustust, veel rangemaid piiriületuspiiranguid ning kogunemispiiranguid.

Vaata ka:
Soome: Peaminister Sanna Marini büroo avaldas siseriiklike liikumispiirangute eelnõu mustandi. Liikumispiirangute eelnõus on 12 erandit – VAATA, mis need on