NordenBladet — Täna, 19. märtsil peab ERMis loengu Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna tänavune laureaat Jüri Viikberg. Värske laureaadi loengu teemaks on “Emakeele jälil”. Päeva juhatavad sisse 2020. aastal keeleauhinna pälvinud Helle Metslang ja ERMi direktor Alar Karis. Kogu üritusest teeb ERM otseülekande.

Valitsus otsustas määrata Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna 2021. aastal Jüri Viikbergile pühendunud töö eest eesti murrete, väliseestlaste keele ja keelekontaktide uurimisel ning õpetamisel.

Jüri Viikberg on töötanud pikka aega Eesti Keele Instituudis, Tallinna Ülikoolis ja Uppsala Ülikoolis. 1989. aastal kaitses ta Tartu Ülikoolis doktorikraadi väitekirjaga „Eesti keelesaared Siberis (tekkimine, areng, kontaktid)”. Jüri Viikberg on juhtivaid murdeuurijaid, kellelt ilmus äsja „Eesti murrete grammatika“, mis ühtlasi on esimene tervikülevaade eesti murrete grammatilisest ehitusest. Ta on koostanud ja toimetanud  mahukat „Eesti murrete sõnaraamatut“ ning ta on kõrgkooliõpiku „Eesti murded ja kohanimed“ üks autoreist. Murdeuurimise kõrval on Jüri Viikberg pühendunud eesti keele ajaloole, mille seletamisel on tema tähelepanu pälvinud keelekontaktid, väliseesti keel ja laensõnavara. Jüri Viikberg on üllitanud üle saja teadusliku ja populaarteadusliku publikatsiooni.

F. J. Wiedemanni keeleauhind määratakse igal aastal ühele isikule väljapaistvate teenete eest eesti keele uurimisel, korraldamisel, õpetamisel, propageerimisel või kasutamisel. Aasta tagasi määrati auhind Helle Metslangile, esimesena sai selle 1989. aastal Henn Saari.

Otselülitust ERMi saate vaadata 19. märtsil kell 12 ERMi YouTube`i kanalilt, ERMi kodulehe vahendusel või ERMi Facebooki kodus.

F. J. Wiedemanni keeleauhinna 2021. aasta laureaadile Jüri  Viikbergile pühendatud näitus on ERMi raamatukogus ootamas aegu, kui muuseum on jälle külastajatele avatud.