NordenBladet — Riigikogu liikmed uurisid tänases infotunnis peaminister Jüri Rataselt abieluteemalise referendumi ja vastava eelnõu menetluse, vaktsineerimise, riigis valitseva olukorra ning toetusmeetmete kohta.

Infotunni alguses teavitas peaminister Riigikogu Vabariigi Valitsuse tagasiastumisest.

Riigikogu liige Indrek Saar soovis peaministrilt teada, kas tema hinnangul on abieluteemalise referendumi korraldamine Eesti jaoks jätkuvalt vajalik ning kas tegemist on ebaseadusliku otsuse eelnõuga.

„Poliitiline olukord on eilse päevaga väga tugevasti muutunud,“ ütles Ratas. „Valitsus, kes on tagasi astunud, seda ütleb ka seadus, aga ma pean ka seda sisuliselt õigeks, põhimõtteliselt selliseid poliitilisi suuri initsiatiive ei peaks enam menetlema. See peaks olema uue koalitsiooni küsimus, mida soovitakse menetleda,“ rääkis ta. Samuti rõhutas Ratas, et tema hinnangul võiks Eestis rahvahääletusi ja referendumeid valimiste vahelisel ajal tunduvalt rohkem korraldada.

„Me peame seisma selle eest, et erinevad peremudelid oleksid Eestis kaitstud,“ rääkis peaminister. Ratase sõnul on puuduvaks astmeks aga kooseluseaduse rakendusaktid ning asjaolu, et tsiviilpartnerluses ei ole antud täielikku õigusselgust. „Kui me ütleme, et abielu on mehe ja naise vahel, siis peaksime ka tegelikult tulema teiste peremudelite kaitse teemaga siia saali,“ märkis ta.

Rääkides abieluteemalise referendumi eelnõu menetlusest, rõhutas Ratas, et Riigikogu peab saama menetleda erinevaid poliitilisi initsiatiive ja langetama demokraatliku otsuse. Ühtlasi mainis peaminister, et ei pea õigeks otsuse eelnõule muudatusettepanekute esitamist, mis ei paranda eelnõu sisu ning takistavad selle menetlust. Ratase sõnul vajab eelnõu menetlusprotsess põhjalikku sissevaadet ning hinnangut, mida tuleb Riigikogu kodu- ja töökorra seaduses muuta, et parlamendi töö ei oleks halvatud.

Yoko Alender küsis peaministrilt eesliinitöötajate vaktsineerimise kohta. Ta soovis teada, kas vaktsineeritavate eesliinitöötajate hulgas on ka lasteaia- ja kooliõpetajad ning uuris vaktsiinide piisavuse kohta.

Peaministri sõnul on täna vaktsineerimisel esmajärjekorras tervishoiutöötajad ja tervishoiuasutustes töötavad inimesed, hoolekandeasutuste töötajad ja elanikud ning üle 70-aastased ja teatud diagnoosiga inimesed. Ta märkis, et eesmärgiks on vaktsineerida tervishoiutöötajad jaanuarikuu jooksul. Ratase hinnangul peaks pärast tervishoiu- ja hoolekandeasutustes vaktsineerimise lõpetamist jõudma järg haridusvaldkonna ning politseinike ja päästjateni. Samuti tuleks tema sõnul jõuda vaktsineerimisega teatud valdkondadeni erasektoris ning inimesteni, kellel on igapäevaselt palju kontakte ja suur võimalus haigestuda, näiteks kassiirideni kauplustes.

Peaminister kinnitas, et tõenäoliselt on järgmisest nädalast vaktsiinidooside arv tõusmas. „Pfizer on pakkunud lisadooside ostmise võimalust tegelikult kõigile Euroopa Liidu liikmesriikidele,“ ütles Ratas. „Eesti on täna otsustanud, et me soovime selles lisapakkumises saada Pfizeri käest üle 100 000 doosi, nii et ma loodan, et see annab siis võimalust kiirendada vaktsineerimist eeskätt teises ja kolmandas kvartalis,“ lisas ta.

Ratas vastas veel Signe Riisalo küsimusele seadusloome, Jaak Juske küsimusele riigis valitseva olukorra ning Aivar Sõerdi küsimusele toetusmeetmete kohta.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aab vastas Liina Kersna küsimusele loodava seadusandluse, Heidy Purga küsimusele koolikorralduse ning Urve Tiiduse küsimusele võrdsete võimaluste kohta.

Keskkonnaminister Rain Epler vastas Mart Võrklaeva küsimusele metsanduse arengukava ning Urmas Kruuse küsimusele Eesti linnaliste järvede kohta.