NordenBladet — Äsja lõppes koolides ja lasteaedades juba traditsiooniks saanud “ProgeTiigri tulevikutegijate” õpilasüritus. Kahe kuu vältel lõi tegevustes kaasa ligi 11 550 õpilast 180 haridusasutusest üle Eesti. Kolmandat aastat toimunud õpilasürituse töötoad märgiti ühtlasi ka üleeuroopalise programmeerimisnädala Code Week kaardile. Eesti saavutas tegevuste ja rahvaarvu arvesse võtvas edetabelis 664 üritusega teise koha Poola järel.

“Lapsed programmeerisid, õppisid koos robotitega keeli ja matemaatikat, laulsid ja tantsisid, viisid läbi liiklus- ja keskkonnateemalisi projekte, lennutasid droone ja tegid kaunist pikselkunsti,” ütles Haridus- ja Noorteameti ProgeTiigri programmijuht Kristi Salum ning nentis, et vaatamata sellele, et suuri kokkusaamisi korraldada ei olnud võimalik, toimus palju põnevat sellegipoolest ning osalejaid oli rohkelt.

“ProgeTiigri” õpilasüritustel oli võimalik osaleda 21. septembrist kuni 20. novembrini. Lapsed said end proovile panna programmeerimise, robootika, digikunsti ja -ohutuse ülesandeid tehes, mida võis lahendada nii seadmetega kui ilma. Noorimad osalejad olid lasteaialapsed, kes alustasid legoklotside programmeerimisega ning panid liikuma mesilasi, tigusid, pandasid või oma kaaslasi. Suuremad õpilased pidid hakkama saama juba raskemate ülesannetega – juhtida tuli roboteid ja droone ning lahendada erinevaid loovülesandeid. Ülesandeid tehti nii õppetöö ajal, pärast tunde huviringis kui ka ühisüritustel. Juhendajateks võisid olla ka õpilased ise, kes õpetasid oma kaasõpilasi, lapsevanemaid või õpetajaid.

Osalejatele, kes kandsid õpitoa Euroopa koodinädala kaardile ja tegid postituse ürituse Facebooki, loositi välja auhindu.

Õpilasürituse ülesanded on huvilistele lahendamiseks jätkuvalt ProgeTiigri kogumikus üleval.

  • Õpilasüritus “ProgeTiigri tulevikutegijad” on kolme aasta jooksul osalemisrõõmu pakkunud enam kui 35 000 õpilasele.
  • Harno ProgeTiigri programm äratab õppijates huvi inseneriteaduste, disaini ja tehnoloogia ning IKT valdkondade vastu. Programmi tegevusi toetab Euroopa Liidu Euroopa Sotsiaalfond.
  • Programmeerimisnädal Code Week on Euroopa Komisjoni algatus, mille raames kutsutakse üles kõiki ettevõtteid, organisatsioone ja haridusasutusi rääkima programmeerimisest ja korraldama sellega seotud üritusi. Eestis koordineerib Code Weeki tegemisi Harno.
  • Haridus- ja Noorteamet (Harno) on Haridus- ja Teadusministeeriumi haldusala valitsusasutus, mis tegeleb Eesti riigi haridus- ja noortepoliitika rakendamisega.