NordenBladet — Keskkonnaministeerium kuulutas välja metsanduse uue kümnendi arengukava  keskkonnamõjude strateegilise hindamise (KSH) ja muude oluliste mõjude hindamise programmi koostaja leidmise uue hanke. Sel korral otsitakse tegijaid rahvusvaheliselt, et suurendada hanke õnnestumise võimalusi. 

KSH ja muude mõjude hindaja leidmise hange on varem neljal korral läbikukkunud. Riskide maandamiseks on mõjude hindamine jagatud kaheks. Esmalt otsitaksegi hankega arengukava KSH ja muude oluliste mõjude hindamise programmi koostajat. Kui programm on valmis, otsitakse hankega programmi läbiviija ehk mõjude hindaja.
Mõjuhindaja leidmise seniste hangete ebaõnnestumiste järel saadud tagasisides on peamiste takistustena toodud materjali suurt mahtu ja masspöördumisest tulenevat määramatust, samuti metsandusekspertide vähesust keskkonnamõjude hindamisega tegelevates ettevõtetes. Viimasel korral tõid ettevõtted põhjenduseks ka praeguse suure töökoormuse: riigis on koostamisel üle 60 üldplaneeringu, mille mõjusid need ettevõtted hindavad.

Hankeid on Keskkonnaministeerium muutnud ja põhjusi välja selgitanud ning nüüdseks on ettevõtted andnud vähemalt suusõnaliselt kinnituse, et teevad pakkumise. „Ilma mõjusid hindamata arengukava vastu võtta ei saa,“ ütles Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja Kristel Järve. „Mõjude hindamine on vajalik, sest selle tulemusena saavad otsustajad teada, milline mõju erinevatele valdkondadele arengukava eelnõus kavandatuga kaasneb või kas leidub paremaid alternatiive.“

Värskelt ametisse asunud keskkonnaminister Rain Epler peab oluliseks, et mõjuhindaja otsimise ajal jätkab ministeerium tööd metsanduse uue arengukava kallal. „Eelnõu koostamine ja uue arengukava juhtkogu arutelud jätkuvad ning kui vaja, siis kaasatakse spetsiifiliste küsimuste lahendamiseks eriala eksperte väljastpoolt juhtkogu,“ kinnitas Epler.

Hanke pakkumiste tähtaeg on 14. detsember kell 15. Hange on leitav SIIT.

 

Allikas: Keskkonnaministeerium