NordenBladet — Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Tõnis Mölder leiab, et haiguspäevade hüvitamine alates teisest päevast võiks olla kõiki osapooli rahuldav lahendus, millega tuleks kiiremas korras liikuda edasi riigikogusse.

„Koroonaviirusesse haigestumine on kasvutrendis ning peame tegema kõik, et vältida olukorda, kus inimesed läheksid haigena tööle. Eesti nakatumisnäitaja on üks Euroopa madalamaid, kuid kahtlemata oleme jõudnud punkti, kus võime viiruseleviku üle kergesti kontrolli kaotada,“ ütles Mölder, lisades, et valitsuses on üksmeel olemas ning loodetavasti liigub see eelnõu peagi juba riigikogusse.

Keskerakonda kuuluv Mölder toetab valitsuse suunda, kus vastutus haiguspäevade hüvitamise osas on jagatud proportsionaalselt. „Sellisel kujul, kus esimene haiguspäev jääks töötaja enda kanda, järgmise nelja päeva eest maksaks tööandja ning sealt edasi haigekassa, oleks praegust olukorda arvestades kõiki osapooli rahuldav kompromiss,” leidis Mölder. „Tööandjad peaksid senise viie haiguspäeva eest hüvitama neli ning mingisugune vastutus peab jääma ka inimesele endale, et haiguspäevi ei võetaks liiga kergekäeliselt.”

„Minu arvates oleks mõistlik uut süsteemi rakendada alalisena ja teha erinevaid tähelepanekud, et siis kahe aasta pärast hinnata kogu süsteemi efektiivsust ja kasulikkust. Lõppude lõpuks peame jõudma süsteemini, mis arvestaks kõikide pooltega ning poleks riigile ega ettevõtjatele üle jõu käiv,” märkis Mölder.

 

Allikas: Eesti Riigikogu