Reklaam:



MILLINE on Lehter-kukeseen ja kuidas neid talveks säilitada?

MILLINE on Lehter-kukeseen ja kuidas neid talveks säilitada?

NordenBladet – Kollakas Kukeseen (ehk Lehterkantarell) ja Lehter-Kukeseen on Põhjamaades (eriti Soomes) väga populaarsed toiduseened, mis hariliku kukeseene kõrval aina enam ka Eestis tuntust koguvad. Lehter-Kukeseent märgata on suhteliselt raske, sest oma kollakaspruunika värvuse tõttu meenutavad seene kolooniad sügisel langenud puulehti ja sulanduvad seega hästi ümbruskonda. Korjata saab neid augustist novembrini.

Aga kui te Lehter-kukeseene (Craterellus tubaeformis) okas- või segametsast juba leiate, siis on teda väga mõnus korjata, sest ta kasvab pesakonniti ning kuna nad ei ussita, saab need kontrollimata korvi pista. Ka transportida on neid hea, sest seen on väga sitke ja naljalt puruks ei lähe. Korvi puudumisel saab neid ajutiselt kanda/hoida ka kile- või seljakotis.

Lehter-kukeseene kübar on 2–6 cm läbimõõduga, lehterjas, noorelt allakeerdunud servaga hall- kuni tumepruun. Kübara allkülg on hall või võidunud kollane ja meenutab eoslehekesi. Voldid on kas helehallid või sinakashallid, harunevad, jalale laskuvad. Jalg on 3–5 cm kõrge, 0,5–1 cm läbimõõdus, silindriline, seest õõnes, vetruv-sitke, kahvatukollane kuni tumekollane.

Kuidas tarvitada?
Toiduks pole tarvis Lehter-Kukeseent ei kupatada ega keeta. Keetmine teeb seened ka vintskeks. Seega on mõistlik kas pestud või pintsli ja niiske lapiga puhastatud ning tükeldatud värsked seened hautada ja/või pannil või sees praadida. Seeni võib sügavkülma ka otse toorelt panna, ent siis muutuvad nad üles sulatades “pudruks”. Et seened põhja ei kõrbeks, tuleb neid praadimisel tasakesi segada. Edasi tee kas maitsev seenekaste, seenepirukas või lase jahtuda ning tõsta külmutuskarpidesse. Võiga praetud seened seisavad sügavkülmikus umbes kolm kuud, searasvaga praetuna poole kauem (kuni pool aastat). Toorelt sügavkülma pandud seened veelgi kauem.

Taolisel moel saab säilitada kõiki mahedamaitselisi kupatamist mittevajavaid seeni: kukeseent, puravikku, lehter-kukeseent, timpnarmikut, kuuseriisikat, porgandriisikat, šampinjone, suur sirmikut, kännumampli kübarakesi jne.

Looduslikus meditsiinis ei ole kukeseenel hinda, sest nad teevad oma kasulike ja heade omaduste tõttu silmad ette igale seenele. Neil on kasvajatevastane mõju, aitavad stimuleerida immuunsust, abistavad põletikuliste protsesside korral ning on loomulikuks antibiootikuks.

Kukeseened sisaldavad palju erinevaid vitamiine – D- ja B-vitamiini (peamiselt B1, B3). Beetakaroteeni on temas mitu korda rohkem kui porgandis, seepärast kasutatakse vanarahva meditsiinis ja kodustes nõiaköökides kukeseene preparaati nägemise korrigeerimisel ja öise pimeduse korral. Kukeseente kõige imelisem omadus on aga see, et nad sisaldavad hinomannoosi, mis aitavad helmitooside puhul so võitlevad praktiliselt kõikide usside vastu inimorganismis. Sellist omadust – mitte ainult hirmutada ja viia organismist välja parasiite, vaid ümbritseda parasiitide mune ja lahustada neid kilega – ei ole mitte ühelgi teisel seenel ja pole täheldatud ka ühelgi taimel. Kui neid alternatiivravi eesmärgil tarbida, tuleb meeles pidada, et seeni tuleb kasutada toorelt, kuivatatuna või pulbrilisena (kuivatada mitte kõrgema kui +40 kraadi juures!). Kuumutamine hävitab seene parasiidivastase toime.

Kukeseent on vanarahvas kasutanud abistava vahendina järgmiste probleemide korral:
– antihelmiitne mõju (lamblioos, askaridoos jne)
– maksahaigused (hemangioomid, rasvamoodustised, hepatiit)

Kukeseened on seeneriigis ühed rasvasemad, sisaldavad rasvu kuni 0,4 protsenti. Seeduvad vaevaliselt, kuid neis on palju vitamiine, mineraale ja mikrotoitaineid. Valku on 2,5 protsenti. Kõige enam on ikkagi vett, 91–93 protsenti. Energiasisaldus 100 g kukeseentes on 30 kcal.  Seega on meie metsade tuntuim ja armastatuim seen lausa väetoit. Vähe on inimesi, kes kukeseent ei tunne ega söönud pole.

Kuidas teha kasulikku kukeseenetinktuuri?
Kuivast kukeseenepulbrist valmistades võta 5 kuhjaga sl seenepulbrit ja pane puhtasse õhukindlasse pooleliitrilisse klaaspurki. Vala peale mahedat 40kraadilist viina, täida purk kaaneni ja sulge. Pane purk sooja pimedasse kohta kaheks nädalaks. Iga päev loksuta kergelt ühe korra. Kui tinktuur on valmis, filtreeri läbi paberkohvifiltri vähemalt 3 korda. Filtreeritud tinktuur vala puhtasse tumedasse pudelisse ja hoia pimedas.

Kasuta 1 sl õhtuti sooja teega, vähemalt kolmenädalase kuurina, lastele 5. eluaastast 1 tl.

Pane kuuma tee sisse, lase seista vähemalt 5 min. Joo enne magamaminekut, kui tee on joogisoe ja alkohol ära auranud. Kuuri on hea korrata 1–2 kuu tagant.

Värskest kukeseenest tegemisel puhasta ja pese seened, nõruta ja lõika näpuotsasuurusteks tükkideks, pane klaasist nõusse. Nõu lao kergelt täis ja vala peale 80kraadine teraviljapõhine kvaliteetne alkohol. Täida nõu kaaneni, et õhku vahele ei jääks. Sulge õhukindlalt, aseta kaheks nädalaks pimedasse ja sooja kohta. Kui alkohol alaneb, siis täida nõu uuesti kaaneni.

Kõik järgnevad toimingud on samad, mis eespool kirjeldatud.






Fotod: 6x Lehter-kukeseen (NordenBladet / Helena-Reet Ennet)

 

 

 



Reklaam:

Tippkvaliteediga loodussõbralik Skandinaavia luksuskosmeetika - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaavia / Põhjamaade uudised ja info eesti keeles.
Scandinavian / Nordic news and info in Estonian.
Nordic News Service