NordenBladet – Seljanka on vene rahvustoit, mis on väga populaarne ka Eestis. Mina valmistan seljankat erinevatest loomalihadest, aga seljanka on väga maitsev kui teha ka kana või kalaga või hoopis seentega. Kõige parem supp tehakse ikka siis, kui ei jälgigi täpset retsepti, vaid teete ära selle, mis külmakapis eelmistest toidukordadest järgi on jäänud. Eestipärases seljankas on rohkelt sibulat, ent kindlat reeglit siin pole. Kellele maitseb, võib lisada ka kartulit ja porgandit.

Vaja läheb:
400-500 g sibulaid (u. 4-5 sibulat)
3 küünt küüslauku
4 sl õli
2 sl jahu
150 g kontsentreeritud tomatipastat
1-1.5 l kuuma veiselihapuljongit (võib ka kuumas vees lahustada 2 supikuubikut)
3 loorberilehte
10 tera musta pipart
4 hapukurki või marineeritud kurki
300 g viinereid
300 g poolsuitsuvorsti
50 g oliive
soovi korral praejääke/eelmise päeva šašlõkki

Serveerimiseks:
20% hapukoort, rohelist sibulat, tilli

Valmistamine (40-50 min):
Haki sibulad ja pane supipotti kuumutatud õli sisse praadima ning sega jahuga. Lisa kuumutatud vesi, näpuotsatäis soola, loorberilehed, pipar ning hauta umbes 15 minutit. Nüüd lisa tomatipüree, tükeldatud küüslauk ning puhastatud oliivid, sega kõik korralikult läbi ja lase paar minutit haududa. Seejärel pane potti kurgid ja hakitud liha (viinerid, suitsuvorst, šašlõkk). Sega kõik korralikult läbi ning lase keema tõusta. Seejärel alanda kuumust ja jäta mõneks ajaks hauduma.



Allikas: Helena-Reeda retseptikogu
Fotod: NordenBladet/ Helena-Reet Ennet