NordenBladet — Riigikogu kunstisaalis välja pandud Aili ja Toomas Vindi maalide näitusel „Tuleme siia tagasi” on värviküllast emotsionaalsust, mõtlema panevat sisu ja meisterlikku teostust.

Riigikogu esimehe Henn Põlluaasa sõnul on igati meeldiv kunstnike näituse pühendus. „Kunstnikud on väljapaneku vaatamiseks esitanud oma intrigeeriva soovi, et neil tuli tahtmine viia meid sel karmivõitu ajal, kasvõi hetkekski tagasi noorusaega, kus kõik oli veel hästi ja unistasime suurelt,“ ütles Põlluaas. Ta lisas, et kindlasti peame meeles kunstnike soovitust: „Teie keerulisel ja pingsal tööpäeval täis ootamatusi, aitaks näituse vaatamine kasvõi veerand tunnikski ära „kaduda“. Saagu sellest koht, kus ennast  koguda, maha rahuneda, et oma mõtteid tundetargalt korrastada.“

Aili Vint ja Toomas Vint tegelevad mõlemad tänaseni loodusega, kuid erinevas võtmes.

Aili Vindi loomingu tuntuimaks osaks on meremaalid, mille kõrgaeg oli 1970. aastate teisel poolel ja 1980. aastatel. Aili Vinti on kriitikute sõnul mere fenomenis paelunud selle jõud ja haaramatus – meri on kunstnikule tõeline väljakutse, mille tulemusel sünnib omamoodi ideaal merest, kontsentreeritud sõnum võimsa loodusstiihia energiast.

Graafik ja maalikunstnik Aili Vint omandas hariduse Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis, mis on praegune Eesti Kunstiakadeemia, graafika erialal. Ta on aastast 1970 Kunstnike Liidu liige ja on kuulunud rühmitusse ANK’64. Näitusetegevuses osaleb alates 1960. aastatest ja tema teoseid on paljude väärikate muuseumide kogudes ning erakogudes Jaapanis, Eestis, Taanis, Ameerika Ühendriikides, Kanadas, Soomes, Rootsis, Venemaal, Prantsusmaal ja mujal.

Kunstnik ja kirjanik Toomas Vint hakkas näitustel esinema kuuekümnendate lõpul, rühmituse ANK-64 järellainetuses, aga tõeline läbimurre toimus tööga „Sinu liblikas lendab sinu aasale” 1971. Kriitikute hinnangul on Vint olnud kogu aeg omaette, püüdmata alluda trendimõjudele. Ta ajab oma asja, ehitab üles oma maailma, kus kehtivad tema enda loodud seaduspärasused.

Vindi loomingut tõlgendades on kasutatud termineid: intellektuaalne naivism, transavangard, metafüüsiline maal, magritilik sürrealism. Ta ise nimetab oma teoseid kontseptuaalseteks maastikeks. Vint viib vaataja kaunisse, aga kummalisse maailma.

Vindi maale on eksponeeritud paljudes välisriikides. Töid on omandanud mitmed kunstimuuseumid ja prominentsed erakogud.

Näitusi Riigikogu kunstisaalis korraldab Eesti Kunstnike Liit koostöös Riigikogu Kantseleiga.